Search
Bone carving, ena najstarejših umetnosti
14.02.2014, 11:19    avtor: Bea   vir: Ekologičen    foto: Robert Lisac
Preberite še

Bone carving je obdelava kosti z ročnimi orodji. Robert Lisac pravi, da izbira oblike in motiva obeska, pove veliko o posamezniku, ki ga naroči. V bone carvingu izredno uživa, vendar pa je zanj potrebno tudi veliko potrpljenja.
Bone carving naj bi bila ena izmed najstarejših vrst umetnosti. Poznajo jo že od prazgodovine naprej. Si že od nekdaj občudoval izdelke in obeske izdelane iz kosti? 
Prvič sem se z bone carvingom srečal pred kakšnimi desetimi leti v Balah na Hrvaškem, ko sem zagledal obesek iz kosti, ki ga je nosil možakar iz Argentine. Nisem mogel verjeti, da se sploh da iz navadne kosti oblikovati nekaj tako lepega, ko mi je povedal, da mi lahko v petih minutah razloži vse, kar se tiče osnov te zvrsti umetnosti, sem bil presrečen. Od takrat občudujem to zvrst umetnosti.


Na internetu lahko najdemo več stilov rezljanja izdelkov iz kosti. Slediš kakšnemu posebnemu ali delaš bolj po navdihu?
Odvisno od situacije. Včasih mi paše izdelovati klasične maorske obeske, ki jih radi nosijo deskarji, mornarji in nasploh »naturščiki«, pogosto pa sledim navdihu in nastajajo obeski, ki so neobičajni še za bone carving sceno. Zadnji takšen izdelek je bil list monstere.  


Z bone carvingom se ne more ukvarjati vsakdo saj verjetno zahtevo veliko potrpljenja od posameznika? Ti pri tem pomagajo tvoje izkušnje iz borilnih veščin in samodisciplina, ki si jo pridobil tam?

Res je, kar trdiš. Potrpljenje zelo prav pride, sploh, če se človek loti ustvarjanja brez strojčkov zato, da bi bolj užival v procesu kreacije, da bolj začuti material. Moje pretekle izkušnje s področja borilnih veščin so mi gotovo privzgojile to vztrajnost in samodisciplino, ki mi prav pride tako pri bone carvingu kot tudi mozaičarstvu, s katerim se tudi ukvarjam že kakšno desetletje.  


Zakaj ravno bone carving? Kaj pa rezljanje lesa, kamna in drugih materialov?
 
Skoraj 8 let sem bil vegetarijanec, zato razumem, da si kdo raje želi obesek iz drugih materialov, recimo lesa ali kamna. Ustvarjam tudi iz teh materialov. Najrajši pa delam miniaturne toteme iz lesa, če že ustvarjam iz lesa.  


Nekateri ljudje postrani gledajo na bone carving zaradi njegove narave, se pravi ker spodbuja divji lov na živali, ki so zaželjene zaradi določenih delov njihovih teles. Pri tebi je verjetno drugače, kje dobiš material za svoje izdelke in kakšne vrste kosti uporabljaš?
 
Nikoli ne bi rezljal stvari iz kosti kita, slona, nosoroga, ker gre za preveč ogrožene vrste in se mi to zdi kruto. Goveje kosti so neka razumna alternativa, ki se je poslužujem in prav se mi zdi, da v duhu ljudstev, ki so živela v sožitju narave, porabimo vse dele živali, če je za nas že pustila življenje. Zakaj bi zavrgli tone in tone kosti? Iz kosti se da skuhati krasno juho. To je eko, če mene vprašaš.  


Te kdaj prime, da bi pri kosilu zadržal kakšen zanimiv kos kosti, ki si jo ravno oglodal? Te oblika same kosti navdahne, da iz nje narediš prav poseben motiv?
 
Ha ha ha, no, to je pa zanimivo vprašanje. Seveda kdaj oglodam kakšno kost in si mislim: »Hm, kaj bi se pa iz tega dalo narediti?« Ampak čisto iz tehničnega vidika gledano je tako, da kosti mnogih drugih živali sploh niso primerne za izdelavo nakita, pa tudi vsak dan doma ne jemo krač in goveje juhe.


Delaš večinoma po navdihu ali imaš več izdelkov po naročilu? Kaj je najpogostejši motiv, ki si ga ljudje želijo?
Največ ljudje naročajo obeske, ki upodabljajo njihovo žival moči ali pa živali, do katerih tudi sicer čutijo močno povezavo (lev, tiger, orel, medved, konj, zmaj, feniks...). Tudi sam nosim želvico, ki je moja žival moči. Seveda pa pri vseh naročilih na nek način sledim svojemu navdihu, saj v vsak obesek poskušam vnesti še nek element unikatnosti, ki se pogosto porodi čisto spontano. Sicer sem pa sestavil malo galerijo nekaterih mojih izdelkov tukaj:
http://www.robertlisac.com/bone-carving-galerija/

Koliko časa potrebuješ, da izdelaš en obesek? Se velikokrat zgodi, da se kost med obdelovanjem zlomi in moraš začeti znova?

Včasih ga dokončam v treh urah, včasih pa zanj potrebujem tudi pet do deset ur dela, ko gre za bolj komplicirane motive. Ko se preveč spuščam v podrobnosti, se rado kaj zlomi in lahko začnem znova, ampak to pač spada zraven.  


Kakšno orodje se uporablja za rezljanje kosti? Koliko priprave je potrebno, je potrebna tudi kakšna posebna tehnika obdelave kosti pred rezljanjem?
 
Uporabljam ročno žagico, dremel, pilice, različne nože in ogromno »bruspapirja«. Priprav je ogromno. Najprej skuham govejo juho iz kosti, to je prva kuha, potem je treba kosti skuhat na poseben način še drugič, kosti razžagati na ustrezne dele in šele potem se začne oblikovanje obeskov. To pomeni, da je v vsakem obesku že 3 do 5 ur dela, še preden ga začenjam sploh oblikovati.  


Si imel kdaj kakšno bizarno naročilo? Recimo, da je hotel nekdo obesek iz kosti svojega ljubljenčka ali Slovenci nismo tako ekscentrični?
 
Ne, bizarnih naročil do zdaj še nisem imel. Mi je pa zelo zanimivo, kaj in zakaj si nekdo izbere nek motiv, saj to pove zelo veliko o njem, o njegovih željah, hrepenenjih in tudi o pogledu na svet. Na nek način se ljudje na ta način kar malce razgalijo pred mano, kar mi je v veliko čast, saj mi s tem izkazujejo na nek način tudi veliko zaupanje. Prav zaradi tega se lotim vsakega obeska z dobrim občutkom, da bo nekomu na nek način polepšal življenje.  

 

 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}