Search
METKINE BUČKE: Zeleno bogastvo
17.02.2014, 22:34    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Posledice nedavne vremenske ujme so občutili predvsem naši gozdovi - zeleno bogastvo. Na eni strani se že prenavlja zakonodaja, na drugi pa je na nas, da se znova spoznamo in povežemo z naravo.
Pretekla vremenska katastrofa, v obliki žleda in ledu, je prizadela slovenske domove, saj je bila v nekaterih krajih elektrika nedostopna, žled pa je poškodoval daljnovode, onemogočil delovanje železniškega prometa…


Posledice te ujme bomo čutili več mesecev, še najbolj pa naše zeleno bogastvo, saj je bilo poškodovano približno 480.000 ha gozda, 6.300 km gozdnih cest pa je neprevoznih.

 

Ministrstvo za kmetijstvo in okolje že pripravlja spremembe Zakona o gozdovih, s katerimi se bodo sredstva od davka za nepremičnine preusmerila v gozd in spremembe pri prevoznicah, da bo omogočen lažji izvoz poškodovanega lesa.

 

Izgubljanje lesa ruši ravnovesje planeta

Gozd je pomemben element ekološkega ravnotežja planeta, kajti gozdovi so pljuča našega planeta, saj vsrkavajo ogljikov dioksid in sproščajo kisik. Drevesa ščitijo tla pred erozijo in preprečujejo nastanek plazov, zadržujejo padavinsko vodo in preprečuje njeno prehitro izhlapevanje, nudijo les, sadeže in plodove ter poskrbijo za naše dobro počutje.

 

ginko biloba

Gozdni bonton nam narekuje spoštljiv odnos do narave in dreves, ki ga moramo, zaradi letošnje naravne katastrofe, še toliko bolj upoštevati.


Več o podrobnostih gozdnega bontona in zanimivih slovenskih drevesnih rekordih si preberite v članku Zdravje v sadju in zelenjavi

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}