Search
METKINE BUČKE: Označevanje ekoloških živil
10.03.2014, 21:38    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Ko kupujemo ekološke izdelke, nas različne oznake in znaki, ime, videz ali način pakiranja lahko hitro zavedejo, zato je pomembno poznavanje označevanj in certifikatov.
V evropski in slovenski zakonodaji, ki urejata ekološko kmetovanje, je natančno določen način nadzorovanega ekološkega kmetovanja. Vsi pridelovalci in uvozniki, ki želijo živila prodajati z oznako »ekološki« ali »biološki«, se morajo prijaviti v sistem kontrole. Kontrolo ekološkega kmetijstva izvajajo pooblaščene kontrolne organizacije, ki jih v Sloveniji imenuje in nadzoruje Ministrstvo za kmetijstvo in okolje RS. Za kmetijske pridelke in izdelke, ki ustrezajo predpisanim zahtevam zakonodaje, kontrolne organizacije izdajo certifikat. Certifikat je uraden dokument, ki potrjuje skladnost pridelave, predelave, pakiranja, skladiščenja in transporta ekoloških pridelkov in živil.

Več o kontroli, nadzoru, certifikaciji si lahko preberete na spletnih straneh Evropske komisije za kmetijstvo in razvoj podeželja (link nahttp://ec.europa.eu/agriculture/organic/index_en.htm ).

 

Na ekološkem proizvodu mora biti navedeno:

·         Ime pridelovalca

·         Naslov pridelovalca oziroma kraj, kjer so bile sestavine pridelane (na primer kmetijstvo EU ali izven EU, lahko tudi ime posamezne države)

·         Šifra kontrolne organizacije, ki je pridelavo oziroma predelavo nadzirala ter izdala certifikat

·         Evropski logotip za ekološko kmetijstvo (s 1. julijem 2010 je v Evropi obvezen enotni znak za vse proizvode, ki so bili pridelani oziroma predelani v skladu z Uredbo EU o ekološkem kmetijstvu)

 

Kmetijski pridelki in živila so lahko poleg uradne označbe, zaščitnega znaka in evropskega logotipa, opremljeni tudi z drugimi zasebnimi blagovnimi znamkami.

V Sloveniji so tri kontrolne organizacije za ekološko pridelavo oz. predelavo, ki so za izdajanje certifikatov imenovane s strani Ministrstva za kmetijstvo in okolje ter nadzorovane s strani Slovenske akreditacije.

 

Ste vedeli, da lahko pri vsakem živilu iz kontrolirane ekološke pridelave dobite informacijo, na kateri njivi je zraslo, kje in kako se je nadalje predelalo ter po kakšni poti je prišlo k nam? Prav tako je mogoče dobiti točne podatke o metodah predelave izdelkov.

 

Več si preberite v članku Označevanje ekoloških izdelkov.

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.  


 

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}