Search
METKINE BUČKE: Čebelarjenje, poezija kmetijstva
19.03.2014, 12:30    avtor: metka   vir: MKO    foto: Internet
Preberite še

Čebelarstvo je ena izmed najstarejših in najbolj tradicionalnih dejavnosti na slovenskem podeželju. 
Slovenija je edina članica Evropske unije, ki je svojo avtohtono čebelo, kranjsko sivko, zaščitila, kar pomeni, da se pri nas ne sme gojiti čebel drugih ras.

Poglavitna naloga čebel je opraševanje rastlin, s čimer omogočajo obstoj življenja na našem planetu, narava pa čebele nagrajuje z medičino, iz katere proizvajajo med. Ker čebele proizvedejo več medu, kot ga porabijo, jim čebelarji presežek odvzamejo iz mediščnega dela panja.

čebelarjenje


Pa ste se kdaj vprašali kako nastane med?
 

Čebele na rastlinah nabirajo medičino in cvetni prah ali pa pobirajo mano (medeno roso). To je izloček nekaterih žuželk, ki sesajo rastlinski sok in izločajo sladko tekočino, ki jo poberejo čebele.
Temeljni surovini za proizvodnjo medu sta torej medičina ali nektar in mana, ki ju čebele prinašajo v panj, ju obdelajo, dodajo izločke svojih žlez in zgostijo. Tako nastane med, ki ga shranijo v celice satja, nato pa zaprejo z voščenimi pokrovci.


Medu čebelarji ničesar ne dodajo niti iz njega ničesar ne odvzamejo, zato je to popolnoma naraven proizvod čebel.

 

Glede na izvor tako ločimo nektarni oz. cvetlični med in med iz mane oz. gozdni med. Cvetlični med je svetlejše barve, ima vonj in aromo cvetlice iz katere izhaja, njegov okus je običajno slajši kot pri gozdnem medu. Med iz mane je gozdnega izvora, je bolj moten, temnejše barve, vonj pa je različen glede na vrsto mane. Nekatere vrste medu kot je npr. kostanjev in lipov med sta lahko tako nektarnega kot tudi maninega izvora. 
 

Več si preberite v članku Čebelarjenje, poezija kmetijstva...

Vabljeni tudi na FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.   

if (cook_3arh_referer) { _gaq.push(['_setReferrerOverride',cook_3arh_referer]); } if (cook_3arh_consent) {

}