Cvetni prah, 400 g

Cvetni prah je najboljši veganski vir beljakovin, saj vsebuje dvaindvajset aminokislin, vse znane vitamine (vključno s pogosto pomanjkljivim B12) in sedemindvajset mineralov. Takšna hranilna sestava ga praktično postavlja na piedestal kot popolno hrano.

Več podatkov

Dobavljivost: Ta izdelek ni več na zalogi

16,50 €

Manjše število ljudi, ki zaužijejo cvetni prah, lahko zaradi njegove bogate hranilne vsebine sprva občuti tudi manjše draženje prebavnega trakta in odvajalni učinek. Druga možnost, ki pa je še redkejša, pa je, da cvetni prah sproži alergijske reakcije, ki lahko vključujejo otekanje in manjše težave z dihanjem. Zato je za vse, ki cvetni prah uživajo prvič, priporočljivo, da sprva res začnejo z majhnim odmerkom (približno noževo konico) cvetnega prahu, ki naj ga zaužijejo zjutraj. Če ob tem nimate težav, lahko dozo postopno povečujete. Če pa se pojavijo znaki alergije ne uživajte cvetnega prahu, obiščite vašega zdravnika in se z njim posvetujte.

Cvetni prah pridobivajo čebele iz cvetja, ki ga naberejo in zberejo v svojem panju. Cvetni prah zrna so mikroskopske velikosti, ki jih čebele zbirajo v milijonih in jih povezujejo z nektarjem v mala zrna, ki so priročna za uporabo in imajo sladek okus, ki spominja na med. Posebna prednost našega cvetnega prahu je, da predstavlja slovensko lokalno hrano in nam kot tak še bolj pomaga, saj je naše telo najbolj prilagojeno ravno na lokalne rastline.

Cvetni prah na naše telo deluje alkalno in predstavlja najbolj popolno hrano, kar jo lahko najdemo v naravi, saj ga odlikuje izjemno bogata hranilna sestava. To z drugimi besdami pomeni, da tudi če ne bi imeli druge hrane, razen cvetni prah in vodo, bi nam že to dvoje lahko omogočilo preživetje. Čebelji cvetni prah je bogat vir kakovostnih beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline, ki so pomembni gradniki moči in hrane za možgane. Če naštejemo nekatere izmed aminokislin so to: cistin, lizin, histidin, arginin, aspartanska kislina, treonin, glutamin, prolin, glicin, alanin, valin, metionin, izolevcin, levcin, tirozin, fenilalanin in triptofan. Med minerali, ki jih vsebuje cvetni prah pa najdemo: barij, bor, kalcij, baker, jod, železo, magnezij, mangan, fosfor, kalij, selen, natrij, in cink. Prav tako je cvetni prah bogat s številnimi vitamini, kot so A, B, C, E in K. Še posebej pogat je z večino vitaminov skupine B, vključno s folno kislino. Vsebuje pa tudi več kot 5000 encimov. Med fitonutrienti, ki jih najdemo v cvetnem prahu, pa so številni ko-encimi, bioflavonoidi, fitosteroli in karotenoidi). Čebelji cvetni prah je 15-odstotno naraven lecitin.

Cvetni prah nam zaradi visoke vsebnosti aminokislin pomaga ohranjati biološko ravnotežje v organizmu, povečati energijo, vzdržljivost in mišično maso ter gladi gube. Prispeva h krepitvi imunskega sistema in ima antioksidacijski učinek na telo. Kadar se znajdemo v stresnem obdobju, se v telesu začne izčrpavati zaloga B-vitaminov. V takem primeru nam žlička ali dve cvetnega prahu hitro in učinkovito poveča naše rezerve, ki nam pomagajo premagati stres. Odlikuje ga tudi zanimiva lastnost, da izboljšuje seksualnost.

Uporaba:

Tako za otroke kot odrasle je koristno vsakodnevno zaužitje ene do treh jedilnih žlic na tešče. Dozo pa lahko po želji tudi povečujemo. Vendar je bolj kot velike količine priporočljivo redno vsakodnevno uživanje cvetnega prahu. Telo ga najlažje izkoristi, če ga zaužijemo zjutraj ali dve uri pred spanjem, vendar ne na poln želodec.

Pred uporabo je še bolje, če ga namočimo za 12 ur v med in ga zjutraj zaužijemo. Med ga razgradi in telesu olajša vsrkanje hranilnih snovi. Lahko ga zmešamo tudi z medom, dodamo matični mleček ali drugo super hrano in dnevno zaužijemo žličko te mešanice. Dodajamo ga lahko tudi v smoothie-je, sadne sokove, jogurte in podobno. Takega je treba takoj zaužiti.

Opozorilo:

Ostali izdelki v tej kategoriji

Išči

e-novice

Kontaktirajte nas

trgovina@ekologicen.si

Kontakt