V današnjem času se je naša zavest tako razširila, da se zavedamo, da ne le da ni več potrebno, da popolnoma v vsakem obroku ali vsak dan uživamo meso ali mesne izdelke. Pa naj bomo mesojedci, vegetarianci ali vegani. Vsi si želimo tudi nemesnih obrokov, brez da bi imeli ob tem občutek, da se odrekamo ali da smo prikrajšani za hranilne snovi ali gurmanske užitke.
Meso namreč velja za enega najboljših virov beljakovin, zato je dobro poznati tudi nemesne vire hranilnih beljakovin, ki jih lahko zlahka vključimo v svoje jedilnike.
Navajamo nekaj idej, kako lahko najlažje nadomestimo meso ali mesne izdelke v naših vsakodnevnih menijih:
- Kvinoja, prosena in ajdova kaša – vsebujejo vse potrebne aminokisline, visoko količino železa, kuhanje pa zahteva manj časa do kuhanja riža. Uživamo jih lahko skupaj z zelenjavo na pari, kot podlago za pizzo, hladno pa lahko pripravimo v solati.
- Vegiburger – dobro nadomešča okus mesnega znanca, saj je skrivnost v začimbah. Med glavnimi sestavinami so navadno stročnice, žita in zelenjava, ki zagotavljajo hranilen in nasiten nadomestek mesni različici.
- Mandlji – so oreščki polni beljakovin in kalcija. Lahko jih zaužijemo za okusno in priročno malico, ki vsebuje zgolj par gramov ogljikovih hidratov. Poleg surovih oreščkov so odlični tudi v obliki mandljevega mleka ali mandljevega masla.
- Jogurt – organski, nepasteriziran, po možnosti kozji ali ovčji jogurt je prav tako bogat z beljakovinami, kalcijem in kulturami živih mikroorganizmov. Oplemeniten s koščki sadja predstavlja zdrav in okusen zajtrk, malico ali sladico. Idealna izbira so navadni, organski, polnomastni jogurti, saj so tisti z nizko vsebnostjo maščob visoko procesirani, tisti z okusom pa vsebujejo velike količine sladkorja oz. fruktoznega sirupa.
- Organski, gensko nespremenjen tempeh – je tudi odličen nadomestek za meso. Pripravljen je iz fermentiranih sojinih zrn in riža. Vsebuje veliko vlaknin in beljakovin. Ima oreščkast okus in je precej bolj hranljiv od tofuja, zato lepo zaokroži bolj zelenjavni obrok.
- Stročnice, kot so leča, fižol in čičerika – so nasitne in vsebujejo veliko beljakovin in vlaknin. Odpirajo pestro paleto možnosti uporabe – od okusnih namazov, po vzoru humusa (namaza iz čičerike), do burgerjev, sladic, golažev, dodatkov za solate in podobno.
- Sir – če se ne prehranjujemo vegansko, so siri okusna popestritev zdravih jedilnikov, saj predstavljajo priročno ‘začimbo’, ki doda polnost obrokom. Na voljo je velika ponudba organskih pridelanih sirov, celo nepasteriziranih, kozjih in ovčjih, ki so še posebej odlična izbira.
- Gobe – so zdrav in nasiten nadomestek mesa, ki prav tako omogočajo raznovrstno ponudbo kot uporabo. Če jih nabiramo sami, so tudi prijazne naši denarnici. A je v tem primeru pomembno, da nabiramo le tiste, ki jih res zagotovo poznamo. Uporabimo jih lahko v omakah, z jajci, panirane, sušene, v juhah, burgerjih, vložene v sendvičih… Skratka možnosti je res veliko.
V razmislek glede uživanja mesnih izdelkov
Ob tem pa moramo vedeti, da tudi meso ni vedno slabo za naše zdravje, a le v primeru, kadar uživamo meso zdravih živali, ki so bile gojene na human način. Kajti tako meso, kot ostala hrana, je za nas zdrava le, če je bila sama zdrava. Nikakor pa ni bolj zdrava zamenjava za meso industrijsko pridelana hrana (tudi če gre za vegetarjanske ali veganske izdelke, ki posnemajo živalske), ki je visoko procesirana in polna konzervansov, ojačevalcev okusa in podobnih kemičnih dodatkov. Bolje je uživati meso le občasno in takrat organskega iz proste reje, kot pogosto uživati industrijsko pridelano meso od živali, ki so bile polne bolezni, ki so jih zdravili z antibiotiki, in ki niso imele svobodnega, srečnega življenja.
Fotografija: Unsplash