Epsomska (grenka) sol – za kopeli 1 kg

8.70

Gajin vrt: 3,5

Naravno in čisto Epsomsko sol (MgSO4) že stoletja uporabljajo za nego telesa in lajšanje različnih tegob. Pri nas jo pogosteje imenujemo grenka sol.

Epsomska sol iz Gajinega vrta je čista, zato jo lahko uporabljamo tudi za kopeli nog ali celega telesa (proti krčem, za sprostitev, za razstrupljanje).

Pakiranje: 1 kg

Ponudnik: Gajin vrt
Kategorije: , ,

Naravno in čisto Epsomsko sol (MgSO4) že stoletja uporabljajo za nego telesa in lajšanje različnih tegob. Pri nas jo pogosteje imenujemo grenka sol.

Redno namakanje v Epsomski soli POMAGA pri naslednjih težavah:

 • atletsko stopalo,
 • bolečine in otekline zaradi pikov žuželk,
 • tujek v koži (npr. zadrta iver),
 • protin,
 • glivična obolenja nohtov,
 • bolečine zaradi zvina in odrgnine,
 • bolečine v križu,
 • bolečine in krči v mišicah,
 • kronične bolečine,
 • deluje protistresno in sproščujoče zato nam pomaga, da lažje zaspimo in bolje spimo,
 • za diabetike in ljudi, ki imajo težave s ščitnico, je značilno pomanjkanje magnezija, zato je zanje priporočljivo namakanje v Epsomski soli.

 

HUJŠANJE z Epsomsko soljo

Epsomska oziroma grenka sol sol prinaša številne zdravstvene in kozmetične koristi. S tem, ko nas uspešno razstrupi in v telesu ponovno vzpostavi ravnovesje potrebnih mineralov, lahko pomaga zmanjšati odvečno težo, zmanjšati celulit, izboljša stanje in videz kože in nam na splošno zagotovi več zdravja in dobrega počutja.

Nabiranje odvečne teže je velikokrat povezano s čustvenim prenajedanjem, zastajanjem odpadnih snovi in toksinov ter zmanjšano sposobnostjo organizma, da absorbira hranilne snovi. Ko se znebimo odpadnih snovi, telo sprosti odvečno vodo in z njo odvečno težo. Hkrati se počutimo bolj sproščene, zato je manj verjetno, da se bomo prenajedli, pa tudi presnova bo potekala bolj učinkovito.

 

NAVODILO ZA PRIPRAVO KOPELI

Za kopel celega telesa potrebujemo vsaj 40 minut. Čas namakanja v kopeli je pomemben, saj nam le dovolj dolgo namakanje lahko zagotovi uspešno razstrupljanje in absorpcijo mineralov. Kad napolnimo s toplo vodo.

V vodo dodamo Epsomsko sol (hitro in zlahka se bo stopila):

 • otroci do 27 kg: ½ skodelice (125 g)
 • odrasli do 45 kg: 1 skodelica
 • odrasli od 45 do 70 kg: 1,5 skodelice
 • odrasli od 70 do 90 kg: 2 skodelici
 • za vsakih dodatnih 25 kg dodamo po ½ skodelice Epsomske soli.

V kopeli se namakamo 1 do 3-KRAT TEDENSKO.

Nožne kopeli: za tiste, ki nimajo kopalne kadi, za starejše in gibalno ovirane osebe, so primerne nožne kopeli. Za nožno kopel (voda naj sega do meč) zadostujejo 3 zvrhane jedilne žlice Epsomske soli. Priporočeno trajanje nožne kopeli je najmanj 30 minut, vsak ali vsak drugi dan.

 

DODATKI H KOPELI za večji učinek: kopeli lahko dodamo olivno olje (1/2 skodelice), ker dobro vpliva na kožo, polifenoli pa se vsrkajo v kožo in prinesejo dodatne antioksidativne učinke. Dodamo lahko tudi ingver ali kajenski poper, ki bosta pospešila znojenje in izločanje toksinov (1 jušna žlica do ½ skodelice). Obe začimbi vsebujeta veliko antioksidantov in pospešita proces razstrupljanja.

V kopeli z Epsomsko soljo se NE UMIVAMO Z MILOM, ker njegova uporaba moti proces absorbiranja mineralov in proces razstrupljanja.

Po kopeli POČIVAMO eno do dve uri, razen če imamo artritis. V tem primeru je priporočljivo, da takoj po opravljeni kopeli dodobra razgibamo vse sklepe.

Morebitni neprijetni SPREMLJEVALNI POJAVI: kadar je v telesu zelo veliko odpadnih snovi in je proces razstrupljanja zelo intenziven, lahko občutimo razdražljivost, nihanje razpoloženja in hiperaktivnost. V takšnem primeru količino dodane Epsomske soli zmanjšamo in hkrati skrajšamo čas kopeli. Z vsako nadaljnjo kopeljo količino Epsomske soli in trajanje namakanja povečujemo, a vedno le toliko, da nam je v kopeli in po njej prijetno.

 

REHIDRACIJA: pred kopeljo si pripravimo in med kopeljo spijemo vsaj pol litra neoslajenega čaja ali mlačne vode z limoninim sokom oziroma žlico jabolčnega kisa in na ta način preprečimo dehidracijo.

 

KAJ SE DOGAJA MED NAMAKANJEM V KOPELI Z EPSOMSKO SOLJO

Dokazano je, da se med namakanjem v kopeli magnezij in žveplo absorbirata skozi kožo (kot je pokazala raziskava Rosemary Waring na University of Birmingham). V kopeli z Epsomsko soljo v telo prehajata magnezij in žveplo, iz telesa pa se izločajo odvečne snovi in toksini. Proces imenujemo reverzna osmoza.  Kopel z Epsomsko soljo je za telo koristna, saj sta tako magnezij kot žveplo pomembna za zdravje in dobro počutje in lahko olajšata izločanje snovi, ki se jih mora telo znebiti, da lahko nemoteno deluje.

 

Zakaj NUJNO POTREBUJEMO magnezij?

Magnezij sodeluje v številnih procesih v organizmu, predvsem tistih, ki so pomembni za sproščanje energije. Sodeluje pri delovanju mišic in živčevja in ima pomembno vlogo v okviru mineralizacije kosti. Magnezij je pomemben, ker prispeva k zmanjšanju utrujenosti in izčrpanosti, k delovanju živčnega sistema, k delovanju mišic, k normalnemu psihološkemu delovanju in k ohranjanju zdravih kosti in zob.

 

ZNAKI POMANJKANJA magnezija so:

izčrpanost, zmedenost, spremembe osebnosti, depresija, izguba apetita, mišični krči, težave s srcem, visok krvni tlak, glavobol, bolečine v križu, krči in motnje srčnega ritma. Pomanjkanje magnezija je značilno za diabetike in ljudi, ki imajo težave s ščitnico.

 

Kopeli z Epsomsko soljo vam ODSVETUJEJO:

med nosečnostjo, če imate visok krvni pritisk, če ste dehidrirani, če imate odprte rane ali opekline. Ljudje z obolenji kardiovaskularnega sistema in kroničnimi boleznimi naj se pred uporabo Epsomske soli posvetujejo s svojim zdravnikom.