Nekaj nasvetov naših babic, ki nam pomagajo, da sadje ohranimo dlje časa sveže in se tako izognemo kupovanju sadja izven njegovega naravnega časa zorenja.
Da bi sadje dlje časa ostalo sveže in da bi se izognili kupovanju sadja zunaj njegovega naravnega časa zorenja in s tem prispevali k onesnaženju narave zaradi njegove dolge poti z drugega konca sveta, smo pripravili nekaj nasvetov, kako ga pravilno shranjevati.
Češnje ostanejo sveže do zime, če jih v suhem vremenu odtrgamo s peclji in jih s peclji, ki smo jih kratko odstrigli, damo v navadne steklenice, jih dobro zapremo, zapečatimo in jih zakopljemo globoko v zemljo. Ven jih vzamemo, tik preden jih bomo uporabili.
Grozdje zdrži, če ga odrežemo s koščkom vejice, čigar konec zapečatimo in grozd prosto obesimo na žico v suhem in hladnem prostoru. Grozdje je bogato s fosforjem, s čemer pomaga pri težavah z živci.
Slive bodo zdržale dlje časa, če jih odtrgamo v suhem vremenu s peclji vred in jih razprostremo v suhem prostoru, da se ne bi sparile. Čez dan ali dva jih postavimo v globoko posodo s pokrovom in vsako plast na debelo posujemo s pšenično moko. Slive naj se med seboj ne dotikajo. Polno posodo dobro zapremo, da vanjo ne bi prišel zrak in jo postavimo v hladen prostor. Pred uporabo jih vzamemo iz posode, z njih operemo moko ter jih postavimo v sito visoko nad paro vrele vode, tako da jih para zgolj malo dosega. Slive bodo kot sveže.
Jagode ostanejo sveže med zelenimi listi v suhi mrzli kleti tudi dva do tri dni.