Diabetes je kronično stanje, ki nastane ko telo ni zmožno proizvesti zadostnih količin inzulina. Ljudje lahko glede na stopnjo bolezni, omilijo njegove simptome s pravilno in zdravo prehrano ter zdravim življenjskim stilom.
Telo ljudi z diabetesom oz. sladkorno boleznijo proizvedenega inzulina ne more učinkovito rabiti. To glukozi (ki jo dobimo iz hrane) oteži prehod v celice, zato te ne morejo normalno delovati. Zmoti se tudi presnova ogljikovih hidratov, beljakovin in maščob.
Diabetiki morajo izredno paziti na zdravo prehrano. Pri njih je to še bolj pomembno, kot pri zdravih posameznikih. Njihova dieta se ne razlikuje močno od tiste, ki jo ima lahko zdrav in aktiven človek, seveda pa je odvisno tudi od stopnje sladkorne bolezni. Poznamo 3 stopnje.
Pomembno in priporočljivo je, da se naučimo stvar ali dve o tem, kam uvrščamo katera živila in tako lažje sprejemamo ter načrtujemo svojo dieto. Za bolnike z diabetesom tipa 1 je priporočljivo posegati po živilih z visoko vsebnostjo vlaknin ter ogljikovih hidratov, ki se počasi sproščajo v telo se pravi imajo nižji glikemični indeks. Najlažje si je zapomniti, da namesto belih in predelanih živil kot so bel riž, moka in testenine vedno izberemo njihovo polnovredno ali čim manj predelano različico.
Zelenjava ima ponavadi visoko vsebnost vlaknin, seveda pa je priporočljivo, ne samo za diabetike, da je zelenjava sveža in pridelana na sonaraven način. Večina industrijsko pridelane zelenjave je kot se nekateri radi izrazijo, mrtve. Raje posezimo po tisti iz domačega vrta, če pa te možnosti nimamo pa lahko stopimo v partnersko kmetijstvo in tedensko prejemamo zabojček sveže zelenjave.
Maščobe so pomemben del uravnotežene diete, a izbirati jih moramo z glavo. Nezdrave nasičene maščobe se nahajajo v rdečem mesu, polnomastnem mleku ter jajcih in so škodljive v prevelikih količinah. Zdrave maščobe iščite predvsem v oljih rastlinskega izvora, ki so v tekočem stanju na sobni temperaturi. To so na primer olivno olje, kokosovo olje, omega-3, oreški ter avokado.
Za sladkorne bolnike je še posebno pomembno, da jim raven inzulina ne niha. Z redno prehrano lahko nadzorujemo svoje telo ter se izognemo prevelikim šokom. Sladkor v krvi naj bo vedno približno enak, to pa lahko reguliramo s tem, da imamo redno in približno enako dieto, pri kateri ni prevelikih odstopanj. Ne pozabite na zajtrk! Po nočnem stradanju, telo potrebuje energijo, da funkcionira. Bodite odgovorni do svojega telesa in skrbite zanj pa bo tudi telo skrbelo za vas.
14. november je svetovni dan diabetesa. V Mariboru Društvo HbA1c ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni pripravlja dogodek. Dogodek je del vseslovenske akcije Pohodi sladkorno bolezen, ki se trudi ozaveščati posameznike o tej bolezni.
Več si lahko preberete tukaj