Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Kako je uživanje kruha lahko tudi zdravo

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

V Sloveniji imamo pestro ponudbo lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil, ki predstavljajo našo kulturno tradicijo, a kljub temu je na mestu vprašanje, ali je kruh za nas zdrav ali ne.

Spet je leto naokoli, moji otroci in vnuki pa se radi posladkajo s pustnimi dobrotami, zato se bo v petek moja kuhinja spremenila v mini pekarno in vse bo dišalo po krhkih flancatih in krofih. A mi je zmanjkalo olja, zato sem se odpravila v bližnjo trgovino in na poti do blagajne me je vonj po sveže pečenem kruhu vrnil v moje spomine, ko sem zimske počitnice preživljala pri babici. Vsako jutro smo zakurili krušno peč, babica pa je z lesenim loparjem v peč položila velik hlebec testa… In čez dobro uro je zadišalo po sveže pečenem kruhu. Veste, ta kruh je imel poseben okus in poseben vonj… In ker smo v Sloveniji znani po dobrih pekovskih izdelkih, je prav, da tale zapis namenim kruhu, njegovi zgodovini in vlogi v naši prehrani.

Belokranjska pogača


Če smo pozorni, nam naši peki pravzaprav predstavljajo našo krušno kulturno dediščino. Za božič nas pocrkljajo z božičnim kruhom s sadjem, za kulturni praznik s figovim kruhom, sem in tja pa se na policah najde tudi kakšna pinca (sladek bel kruh).


Sicer pa imamo v naši deželi več različnih vrst kruha, ki so doma v različnih regijah. Tako imajo na Gorenjskem Leški hlebček – ajdov kruh z orehi, na Primorskem so znane bige – bel mlečni kruh, na Koroškem kisel ržen kruh, ki ga poznajo tudi pri naših severnih sosedih, na Dolenjskem pa kruh, mešan s krompirjem, včasih narejen tudi z vinskim kamnom. Še posebej znana pa je Belokranjska pogača, ki je zaščitena kot tradicionalno slovensko živilo s priznano označbo tradicionalnega ugleda.



Ker imamo v Sloveniji pestro ponudbo lokalnih in tradicionalnih kmetijskih pridelkov in živil, z zaščito ohranjamo slovensko tradicijo.


Več o slovenskih tradicionalnih zaščitenih izdelkih.

KAKO ZDRAVO JE UŽIVANJE KRUHA?

Kruh ima še danes pomembno vlogo v naši prehrani in je skorajda nezamenljiv. Kruh je lahko zdravo živilo, le vedeti moramo iz katere moke je pripravljen, kakšne konzervanse in aditive vsebuje. Po vojni je črn kruh zamenjal beli, zdaj pa čedalje več ljudi spet prisega na kruh iz polnovrednih žitaric.

Namreč, bel kruh ni dober vir vlaknin in vsebuje visok glikemični indeks, ki dvigne raven sladkorja v krvi. Zato sem pristaš kruha iz polnovredne moke, ki ima nizek glikemični indeks in vsebuje največ vlaknin in hranil.

vse o kruhu


 
Polnozrnati kruh je spečen iz nerafiniranih žit in vsebuje veliko vitamina E, vitaminov skupine B, pa tudi številne minerale, kot so mangan, cink, magnezij, baker in železo.  Pravijo, da je najboljši kruh pripravljen iz pražit, kot so rž, pira in kamut.



Med polnozrnate vrste kruha spadajo:

 

  • Pšenični kruh.
  • Rženi kruh vsebuje več vode kot ostale vrste kruha, zato tudi dlje časa ostane svež. Spodbuja razvoj mlečnokislinskih bakterij in je zato zelo primeren za različne črevesne težave.
  • Ajdov kruh  vsebuje vse esencialne aminokisline ter nekaj magnezija in mangana.
  • Ječmenov kruh, iz ječmena, pridelanega v suhem podnebju, vsebuje več beljakovin, če pa ječmen zraste v bolj vlažnih in hladnejših podnebnih razmerah, pa ima kruh večjo vsebnost rudnin ter betaglukana. Betaglukan je tista vlaknina, ki znanstveno dokazano pomaga zniževati raven slabega holesterola v krvi.
  • Pirin kruh vsebuje več beljakovin in maščob kot kruh iz navadne pšenične moke.
  • Ovseni kruh vsebuje veliko vlaknin in rudnin. Bogat je z manganom, selenom, magnezijem in železom.
  • Koruzni kruh naj bi vseboval kar 18 odstotkov več beljakovin kot pšenični kruh. Prav tako je koruzni kruh zelo bogat z antioksidanti: betakarotenom, luteinom in drugimi karotenoidi.

Izvor kruha in šege povezane s kruhom na Slovenskem

Pripovedi in vraže o kruhu


 
Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano.  

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Narava

Februarske priprave na vrtnarsko sezono

  • 23 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Kakovostna slovenska živila in recept za ajdove štruklje

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Gratinirana buča špagetarica - recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za gratinirano bučo špagetarico z artičokami in pesinimi listi

  • Anja Horvat Jeromel
  • 12 januarja, 2023
Recept polnjene paprike
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za odlične polnjene paprike

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 decembra, 2022
Recept solata iz listnatega ohrovta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za solato iz listnatega ohrovta z jajčnim prelivom

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 decembra, 2022
Jabolčna čežana za ozimnico
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za zdravo jabolčno čežano za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 novembra, 2022
Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu

  • Anja Horvat Jeromel
  • 29 novembra, 2022
Sušenje sadja in zelenjave
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Sušenje vinogradniških breskev in paradižnika za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 16 novembra, 2022
Šipkov sirup recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za šipkov sirup brez sladkorja

  • Anja Horvat Jeromel
  • 10 novembra, 2022
Paradžnikova mezga
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Najpreprostejša paradižnikova omaka za zimo – recept

  • Anja Horvat Jeromel
  • 27 oktobra, 2022

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Kakšne skrbnike/”lastnike” imajo psi radi?  
  • Kvantno kreiranje s serijo srečnih naključij
    Kvantno kreiranje z enim ali s serijo srečnih naključij
  • Gratinirana buča špagetarica - recept
    Recept za gratinirano bučo špagetarico z artičokami in pesinimi listi
  • Leto odnosov
    Smo v letu odnosov – vodijo močni, odporni, pozitivni vizionarji in spretni komunikatorji
  • Ego ob pogledu na dobroto
    Ego se je čudil moji osladnosti, da se zjokam ob pogledu na dobroto, a sem ga kar zignorirala!
  • Lepota in krutost življenja
    Življenje – ta čudna (kruta in lepa) ‘stvar’…
  • Recept polnjene paprike
    Recept za odlične polnjene paprike
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT