Danes se oglašamo iz Vipavske doline iz prelepega sadovnjaka sočnih breskev, kjer smo klepetali z lastnikom Antonom Harejem. Kljub temu, da je vedno več ljudi ozaveščenih glede pomena kakovostne hrane iz lokalnega okolja, pa je za proizvajalce domačega sadja in zelenjave to zahteven izziv.
Anton nam je zaupal, da sta z ženo Jernejko, s katero skupaj pridelujeta te prelepe slovenske breskve in skrbita za svoje sadovnjake, oba tudi zaposlena v rednih službah. Njuni sadovnjaki so namreč doživeli nekaj skrčitve z zmanjšanim povpraševanjem s strani Fructala.
Prav tako pa breskve niso samoumevne vsako leto, saj potrebujejo ravno dovolj vlage in sonca ob pravem času, zato sta lansko leto ostala praktično brez pridelka.
Vsa ta kruta dejstva nam povedo, da se v ozadju slovenske ponudbe sadja in zelenjave večinoma skriva ogromno ljubezni do ohranjanja tradicije in skrbi za naravo. Zato smo lahko res hvaležni za vse strastne skrbnike pridelkov, da v zahtevnih razmerah in ob rednih službah vztrajajo ter ustvarjajo naravne dobrote kot so te breskve iz Gapkove kmetije.
Ob tem pa je sreča za ponudnike, kot sta Jernejka in Anton, da je povraševanje po takšnih slastnih breskvah tako veliko, da praktično celoten pridelek v nekaj dneh prodata. Nekoliko večji izziv pa je za ljubitelje zdrave in kakovostne hrane, ker je pogosto zelo težko priti do nje.
V prijetnem so(n)čnem klepetu mi je Anton predstavil tudi kako se trudijo ohranjati zdravje letine, kaj jih žene, da vztrajajo pri svojem delu, kako pomembna je samooskrbnost Slovenije, kakšni so odzivi njihovih strank…