Jesen je tudi čas za en čudovit, okusen in zdravilen plod – šipek. Gre za enega najbolj prehransko polnih sadežev od vseh rastlin, ki primeren za vsestransko uporabo, v obliki čaja, marmelade, želeja, juhe, vina, olja, pite, sirupa…
Šipku pripisujejo blagodejne učinke, kot so zmanjšanje simptomov revmatoidnega artritisa, lajšanja dihalnih obolenj, preprečevanje raka, zniževanje holesterola, obvladovanje sladkorne bolezni, zmanjševanje povečanega uriniranja, uravnavanje prebave, krepitev imunskega sistema, povečevanje cirkulacije, krepitev kosti, nega kože…
Razlog za tako priljubljenost šipka je v tem, da je zelo okusen, poleg tega pa je tudi poln vitaminov C, A, E in vitaminov B-kompleks ter mineralov, kot so kalcij, železo, selen, mangan, magnezij, fosfor, kalij, žveplo, silicij in cink.
Bogat je tudi z organskimi spojinami, kot so likopen, pektin, lutein in betakaroten, ki so zelo pomembne za zdravo telo. Prav tako pa tudi antioksidativne komponente, ki vključujejo flavonoide, fitokemikalije in karotenoide.
Sama sem nekaj šipka posušila, nekaj pa sem se ga odločila pretvoriti v šipkov sirup brez sladkorja. Namesto sladkorja sem uporabila kombinacijo medu in javorjevega sirupa.
Recept s sestavinami spodaj, postopek pa si lahko ogledaš tudi v tem video posnetku.
Recept za šipkov sirup z medom in javorjem
Sestavine:
- 0,5 kg šipka
- 1 – 1,25 litra vode
- 1,5 – 2 dcl javorjevega sirupa
- 1,5 – 2 dcl medu
Postopek:
- Šipek opereš in mu odrežeš drobna vlakna na vrhu.
- Streseš v blender, dodaš 1,5 dcl vode in zmelješ ravno toliko, da se plodovi odprejo.
- Pretreseš zmes v posodo, nato pa v blender dodaš 3 dcl vode in na kratko premešaš, da ostanek zmesi postane bolj tekoč, da ga lahko preliješ in dodaš gosti mešanici v posodi.
- Mešaš in kuhaš na srednje močnem ognju, da zavre, nato zmanjšaš, da še 5 minut rahlo vre.
- Po 5 minutah ugasneš ogenj in pustiš še 10 minut stati.
- Kašo preliješ skozi gazo ali gosto mrežico in pustiš še 10 minut stati. Kašo ožameš.
- Pulpo pretreseš nazaj v kozico in proces ponoviš še 2-3 krat.
- Vmes pa tekočino prelivaš in zbiraš v eni večji steklenici ali posodi.
- Tekočini dodamo med in javorjev sirup in dobro premešamo.
- Prelijemo v sterilizirane stekleničke, dobro zapremo, označimo in hranimo v hladilniku.
Uporabimo lahko kot dodatek čajem in drugim napitkom. Ali ob prehladih uživamo samostojno po žlici.