V obdobju mojega presnega prehranjevanja sem odkrila listnati ohrovt, ki sem ga takoj vzljubila – na eni strani zaradi okusa, na drugi pa, ker je priročen tudi za presno uporabo v solatah, smoothie-jih in zelenjavnih sokovih. A na podoben način kot je današnji recept – v solati z jajčnim prelivom sem ga prvič jedla na dogodku ekološke kmetije Kos.
Ker je listnati ohrovt zelo uporaben tudi za gojenje na domačem vrtu, ga imamo lahko na voljo praktično skozi vso vrtno sezono in celo do samega praga zime. Gre za zelo trpežno rastlino, ki je izjemno bogata s hranilnimi vrednostmi. Vsebuje ogromno količino vitamina A, C, K in drugih. Bogat je z antioksidanti in zmanjšuje tveganje za raka, ščiti srce, obnavlja lase in kožo, ohranja zdrave kosti, omogoča zdrav vid, ščiti pred vnetji, pomaga ohranjati kritične funkcije strjevanja krvi, pomaga pri hujšanju, ima visoko vsebnost številnih pomembnih mineralov, ki jih naši prehrani morda primanjkuje, kot so kalcij, kalij, baker, mangan, železo, magnezij, fosfor in drugi.
Če to niso zadostni dobri razlogi za vključevanje listnatega ohrovta v našo prehrano, potem pa ne vem, kaj bi bili. Poleg tega lahko rečem, da so imeli že številni naši prijatelji priložnost poskusiti to solato in jim je bila zelo všeč (tako da vsi, ki ste me prosili za recept – evo ga :))
Celoten postopek priprave solate si lahko ogledaš v videu. Sestavine pa sledijo spodaj.
Je pa dober nasvet, da ga za presno, solatno uporabo prej osmukamo iz stebelc, ki so nekoliko bolj kompaktna, saj je tako veliko bolj prijeten za uživanje. (*Kako lahko uporabimo tudi stebelca, pa prikažem tudi v videu!)
Recept za solato iz listnatega ohrovta z jajčnim prelivom:
Sestavine:
- šop listnatega ohrovta
- 4 jajca – trdo skuhana
- olivno olje po okusu
- bučno olje po okusu
- jabolčni kis po okusu
- malo vode
- ščep sol
- malo popra
Postopek:
- Trdo skuhamo 4 jajca in jih ohladimo ter olupimo.
- Liste ohrovta osmukamo iz stebelc, ki jih lahko shranimo za kakšno drugo priložnost (kot je v videu).
- Liste natrgamo ali narežemo na manjše kose.
- V mešalniku (blenderju) do gladkega zmeljemo 2 trdo kuhani jajci, olivno in bučno olje, kis, sol in poper, malenkost vode, da je polivka bolj tekoča.
- Polivko prelijemo čez liste ohrovta in jih z roko dobro premasiramo, da se enakomerno porazdeli.
- Na solato nato razrežemo še ostali 2 jajci in prav tako premešamo.
- Postrežemo!
Pa dober tek!
Naslovna fotografija: Pexels