Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
Sušenje sadja in zelenjave
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Sušenje vinogradniških breskev in paradižnika za ozimnico

  • 16 novembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel

Letos sem se prvič srečala z ozimnico oziroma shranjevanjem sadja in zelenjave za zimo. To se je zame kot začetnico izkazal kar obsežen projekt, saj je bilo veliko novega, kar sem se morala naučiti glede konzerviranja.

Priznam, da sem bila po vseh eksperimentih že kar utrujena. In ko sem mislila, da sem že zaključila, sem ugotovila, da se je nabralo še nekaj pridelkov, ki jih je ostalo za shraniti. Takrat sem se spomnila: SUŠENJE oz. DEHIDRIRANJE.

V tem pa na srečo nisem bila ravno novinka, saj sem že pred leti, v času presnega prehranjevanja ogromno sušila. Kar pa je bilo v mojem primeru zdaj super poenostavitev shranjevanja. Po eni strani je bilo preprosteje za pripravo, po drugi strani pa je super imeti pridelek shranjen v več oblikah.

Sploh pa je prednost dehidriranja še v tem, da se pridelek s sušenjem zelo skrči in zavzame manj prostora.

Edino vprašanje je, koliko časa bodo dobrote zdržale, ker so tako okusne in jih znamo pojesti še pred zimo.

Od sadja in zelenjave so najbolj primerna za sušenje jabolka, slive, hruške, breskve, marelice, banane, jagode, borovnice, bučke, ohrovt, korenje, zelena, koleraba, paradižnik, čiliji. Za sušenje pa so primerna tudi začimbe in zelišča ter gobe. V priloženem posnetku sem sušila vinogradniške breskve in paradižnike.

Postopek si lahko ogledaš tudi v tem video posnetku.

Postopek sušenja sadja in zelenjave

  • Sama uporabljam Excalibur sušilnik, ki je zelo velik in prostoren, zato mi je zelo všeč, saj lahko hkrati sušim več vsebine. Ampak enako uporabni so ostali sušilniki. S sušenjem v pečici pa nimam veliko izkušenj, čeprav mi kolegi pravijo, da se tudi super obnese, le vratca pečice je potrebno pustiti priprta, da lahko vlaga prosto izhlapeva.
  • V mojem primeru sem nato breskve in paradižnike prej narezala na manjše enakomerne koščke, ki pa ne smejo biti ne premajhni ne preveliki, saj se v postopku sušenja dosti skrčijo. Po mojih izkušnjah je idealna debelina nekje okoli 1 centimetra.
  • Koščke sem nato le zložila na pladnje sušilnika, tako da so en zraven drugega in da niso en na drugim.
  • Nato sem jih dala v sušilnik čez noč in po potrebi še ves naslednji dan. Najbolje je, da vmes preverimo, koliko so suhi.
  • Temperaturo pa nastavim za prvo uro na 65 stopinj, nato pa po eni uri zmanjšam nekje na med 45 in 50 stopinj. Prvo uro malo povečam temperaturo, ker se na začetku sprosti največ vlage in se mi je v preteklosti rado zgodilo, da je prišlo do zakisanosti. Ta metoda pa se mi odlično obnese.
  • Na koncu pustim sušeno sadje in zelenjavo še nekaj časa v sušilniku, dokler se popolnoma ne ohladi.
  • Potem pa jo pretresem v steklene kozarce. Pri čemer jih prvih par dni še nekoliko pretresam vsake toliko, ko grem mimo. Tako se vlažnost enakomerno razporedi.
  • Shranimo jih v tesno zaprtih kozarcih v suhem, hladnem in temnem prostoru.

 

 

 

 

 

 

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Anja Horvat Jeromel

Starejši Članek
Ves svet je privid
  • Aktualno
  • Osebna rast

Ves svet je privid in kako lahko spremenimo pogled na svet

  • 11 novembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Novejši Članek
Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu

  • 29 novembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
iskrena ali spretna komunikacija in prepričevanje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Osebna rast

Prisegaš na iskreno ali spretno komunikacijo?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 30 marca, 2023
pasja šola pasja mama za otroke
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki

Otroška delavnica s kužki

  • Ekologičen
  • 27 marca, 2023
Reši sebe, reši svet
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Če nas poganja strah, še tako dobro delovanje ne vodi k uspehu

  • Anja Horvat Jeromel
  • 14 marca, 2023
Lovorjevo olje recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Zelo preprost recept za lovorjevo olje

  • Anja Horvat Jeromel
  • 9 marca, 2023
Preboj do sanj
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Ampak zakaj je pot do sanj včasih tako strašljiva in kaj narediti, da jo bomo zmogli?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 9 marca, 2023
Twin flame duše dvojčice in predaja v ljubezni
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Je 100-odsotna predaja v ljubezni mogoča ali je to naivno pričakovanje?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 28 februarja, 2023
Anja Horvat Jeromel_hipnoterapija_Pogovorna hipnoza
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Oglasno sporočilo

V Sloveniji nova oblika psihološke pomoči – pogovorna hipnoterapija

  • Anja Horvat Jeromel
  • 22 februarja, 2023
Spopadanje z bolečimi izkušnjami
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Za spopadanje z bolečimi izkušnjami imamo lahko različne načine – kot žrtev ali kreator

  • Anja Horvat Jeromel
  • 22 februarja, 2023
  • iskrena ali spretna komunikacija in prepričevanje
    Prisegaš na iskreno ali spretno komunikacijo?
  • pasja šola pasja mama za otroke
    Otroška delavnica s kužki
  • Reši sebe, reši svet
    Če nas poganja strah, še tako dobro delovanje ne vodi k uspehu
  • Lovorjevo olje recept
    Zelo preprost recept za lovorjevo olje
  • Preboj do sanj
    Ampak zakaj je pot do sanj včasih tako strašljiva in kaj narediti, da jo bomo zmogli?
  • Twin flame duše dvojčice in predaja v ljubezni
    Je 100-odsotna predaja v ljubezni mogoča ali je to naivno pričakovanje?
  • Anja Horvat Jeromel_hipnoterapija_Pogovorna hipnoza
    V Sloveniji nova oblika psihološke pomoči – pogovorna hipnoterapija
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT