Narava je naš primarni vir. Naš vir življenja od koder dobimo vodo, kjer najdemo svojo hrano, zatočišče ter življenjski prostor. Kaj so pravzaprav ekološka živila, če ne drugega kot naravna živila proizvedena v skladu z naravnimi zakoni in cikli.
Ekološka pridelava hrane že dolgo ni več nekaj abstraktnega in neznanega. Tudi pri nas se ljudje vedno bolj zavedajo, da je dolgoročno edino takšen način pridelave naše hrane smotrn, saj moramo tisto, kar zemlji odvzamemo, tudi vrniti, da se sklene uravnotežen krog.
Vendar pa je pretirano poudarjanje ekološke pridelave včasih že resnično smešno, saj je hrana pridelana na naraven način dejansko tista, ki bi morala imeti pridih konvencionalnosti, ne pa kot je v današnjem svetu realnost, je to gensko spremenjena, s pesticidi nasičena hrana. Ekološka pridelava je dejansko najbolj naravna in resnično trajnostna pridelava.
Ekološka živila so pridelana brez uporabe pesticidov, herbicidov ter predelana brez konzervansov, polnil, umetnih arom ter gensko spremenjenih organizmov. Ekološka živila so polna vitaminov, rudninskih snovi in vsega ostalega, kar nam je namenila narava, da bi iz naše hrane dobili kar najboljše za naš razvoj.
In če že od zgodnjega otroštva uživamo pretežno, če ne vsaj popolnoma ekološka živila, potem bomo zrasli v zdrave, močne in krepke osebke medtem, ko gledamo žalostno realnost podob otrok in odraslih, katerih prehrana je popolnoma oropana hranljivih snovi v živilih in jih njihova hrana ne podpira v optimalnem razvoju.
Zakaj torej uživati ekološko pridelana živila:
- Imajo boljši in polnejši okus!
- Ekološka živila dobro voplivajo na naše zdravje.
- Ne vsebujejo škodljivih kemikalij.
- Ne vsebujejo pesticidov.
- Takšna živila ne vsebujejo gensko spremenjenih organizmov.
- Z ekološko pridelavo, mislimo tudi na prihodnje rodove in njihovo okolje.
- Ohranjamo biodiverziteto, saj se izogibamo monokulturam.
- Zaradi bolj naravne obdelave, varčujemo z energijo.
- Ohranjamo kemične ter mehanske lastnosti tal.
- Ohranjamo kakovost voda in skrbimo za vodne vire.
Ekološko in lokalno
Ni zadosti samo, da uživamo ekološko pridelana živila, saj to ne pomeni, da hkrati že pozitivno vplivamo na naše okolje. Če uživamo nesezonska in uvožena živila, transport le teh do naše mize ravno tako povzroči negativne vplive na okolje.
Najbolje je, če naš jedilnik vsebuje sezonsko ter lokalno pridelana živila. Tako se tudi naše telo lahko najbolj optimalno bori z zunanjimi vplivi lokalnega okolja, lokalno klimo in z lokalnimi boleznimi. Naše življenjsko okolje nas podpira, je naša lekarna saj naj bi v določenem radiju našega življenjskega habitata, dobili dejansko vse kar potrebujemo za naš razvoj.
Uvožena živila lahko uživajo močan ugled in vsi jih hvalijo zaradi njihove izjemnosti ter bogate vsebnosti tega in onega. A če resnično pomislimo, kakšna je razlika med C vitaminom iz goji jagod, ki prihajajo iz kitajske ali pa C vitaminom iz kislega zelja ali paprike, ki raste pri nas? Kakšen je končni učinek na naše telo, če smo narejeni tako, da odvečen C vitamin izločimo ne glede na to ali je iz Kitajske, Afrike, Južen Amerike ali pa kar iz naše njive? Odgovorite si sami.
Lokalno je poceni
Največkrat je argument proti uživanju ekološke hrane, da so živila predraga. Tudi, če se odločimo za nakup, velikokrat gledamo predvsem na ceno in šele potem na izvor. Kaj pa, če bi vam rekli, da je najbolj poceni in najbolj zdrava ravno lokalna hrana?
Pomislite, koliko kilometrov naredi cenejši ekološki paradižnik uvožen iz Italije ali Španije in kakšna je resnična cena, ko pride do vaše sklede za solato. Dolgoročno gledano je tak paradižnik veliko dražji, kot pa tisti iz vašega vrta. Zanj bodo plačevali tudi naši otroci, ko čez nekaj let ali desetletij ne bodo imeli čistega zraka in čistega okolja, v katerem bi lahko živeli.
Uredite si torej svoj vrtiček. Verjemite, vsak kvadratni meter šteje. Če si ga prostorsko ne morete privoščiti pa vsaj poiščite svojega partnerskega kmeta, ki vam bo dostavljal sezonsko in lokalno zelenjavo. Tako boste naredili ter prihranili največ kar lahko.