Letos sem se prvič spoznala z vinogradniškimi breskvami, ki mi jih je podarila prijateljica, saj je bilo letos očitno njihovo leto in so uspele v izobilju. Ker jih je bilo res veliko, sem jih lahko uporabila na najrazlične načine, od svežih, kuhanih, do sušenih. Tako sem skuhala tudi marmelado.
Pri kuhanju marmelade sem bila res navdušena, saj je priprava tako zelo preprosta, pa tudi sestavin ne potrebuje veliko. Za nameček pa je res okusna, saj so vinogradniške breskve zelo aromatične. Je pa res, da aroma ne ustreza vsakomur, ker je nekoliko močnejša.
Seveda sem za sladilo kot običajno uporabila bolj zdravo različico – delala sem jo s kokosovim sladkorjem.
Postopek si lahko ogledaš tudi v tem video posnetku.
Recept za marmelado iz vinogradniških breskev
Sestavine:
- 5 kg vinogradniških breskev
- 800 g kokosovega sladkorja
- ščep vanilije
- 1-2 čajni žlički cimeta
- 1-2 dcl vode oz. po potrebi
Postopek:
- Breskve operemo, razpolovičimo in odstranimo koščice. Ker so vinogradniške breskve nekoliko manjše, jih ni potrebno rezati še na manjše kose, razen če želimo.
- Vode dodamo v lonec le toliko, da pokrije dno, nato dodamo še breskve.
- Vse skupaj pokuhamo (približno 25 minut), da spusti vodo in vmes mešamo, da se ne bi prijelo na dno.
- Vmes si pripravimo kozarce, ki jih stereliziramo v pečici na 100 stopinj za okoli 20 minut.
- Ko so breskve mehke, jih pretlačimo s paličnim mešalnikom.
- Dodamo kokosov sladkor (ali kakšnega drugega po želji), cimet in vanilijo, dobro premešamo in še kakšnih 15 minut kuhamo na rahlem ognju ob rednem mešanju.
- Marmelado vlijemo v kozarčke in jih še za 20 minut postavimo v pečico na 100 stopinj. Nato pa jih pustimo čez noč v pečici, da se postopno ohladijo. Ali pa jih na pultu pustimo prekrite pod debelejšo krpo.
*** Količina je zadoščala za 14 manjših steklenih kozarčkov.
Recept za bolj zdravo grozdno marmelado