Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
Paradžnikova mezga
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Najpreprostejša paradižnikova omaka za zimo – recept

  • 27 oktobra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel

Od shranjevanja presežkov pridelkov (sadja, zelenjave…) za zimo, je paradižnikova omaka (pasata) najlažja za vkuhavanje. To je namreč moja ugotovitev po letošnjih premiernih izkušnjah priprave ozimnice. Ob tem se sprašujem ali je to res zato, ker je dejansko najlažja ali sem si samo jaz ta recept tako poenostavila.

Kot lahko pravilno sklepate iz uvodnih besed je ta moj recept res preprost in hiter. In takšne imam najrajši (no, pa zdrave različice receptov tudi), sicer pa si jih poenostavim, kolikor je le mogoče. To pa pomeni, da je čim manj posode in različnih predfaz (kot so lupljenje, blanširanje…)

Pa pojdimo kar na sestavine in postopek recepta, ki sledi spodaj. Prav tako pa je na voljo tudi demonstracija v video posnetku.

Recept za paradižnikovo omako (pasato) za ozimnico:

Sestavine:

  • 5 kg paradižnikov
  • 1 glavica česna
  • nekaj bazilike (po želji)
  • malo olja (po želji)
  • sol po okusu

Postopek:

  • Paradižnike operemo in če so zelo veliki, jih le grobo narežemo.
  • S paradižniki v več rundah napolnimo mešalnik (blender) in zmeljemo do gladkega. Če želimo v omako dodati tudi česen, ga zmeljemo skupaj s paradižniki.
  • Tekočo zmes zlijemo v velik lonec, v katerem bomo vkuhavali, dodamo po želji še baziliko, sol in olje. Pustimo, da paradižnikova omaka zavre, nato zmanjšamo in vremo še nekaj časa, da se omaka zgosti. Približno od pol ure do ene ure (odvisno kako gosto omako želimo).
  • Vmes si pripravimo stekleničke ali kozarce, ki jih stereliziramo v pečici na 100 stopinj za okoli 20 minut.
  • Ko je omaka primerne gostote, jo prelijemo v stekleničke, dobro zapremo in jih nato damo še v pečico na 100 stopinj za kakšnih 20 minut. Nato pa jih pustimo čez noč v pečici, da se postopno ohladijo. Ali pa jih na pultu pustimo prekrite pod debelejšo krpo.

*** Količina je zadoščala za 6 manjših steklenic.

 

 

 

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Anja Horvat Jeromel

Starejši Članek
Zdrava breskova marmelada
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Hitra in zdrava marmelada iz vinogradniških breskev – recept

  • 24 oktobra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Novejši Članek
Pot iz neugodne situacije
  • Aktualno
  • Osebna rast
  • Splošno

Kako obvladati prehudo in ‘neobvladljivo’ situacijo

  • 27 oktobra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Čutim negativna čustva
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
Duhovnost in sprememba življenja
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Če smo izobraženi o duhovnosti, še ni dovolj za spremembo življenja

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
ekoloska-moda-kako-kupovati-modne-kose-in-obenem-poskrbeti-se-za-okolje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Oglasno sporočilo

Ekološka moda – kako kupovati modne kose in obenem poskrbeti še za okolje

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
Ko zaškriplje na nekem področju
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Osebna rast

Ko ti zaškriplje na nekem pomembnem življenjskem področju

  • Anja Horvat Jeromel
  • 29 maja, 2023
Poletni tabor za otroke
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Rekreacija in oddih

Poletni tabor za otroke poln športnih aktivnosti

  • Anja Horvat Jeromel
  • 22 maja, 2023
Egoist in altruist
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Osebna rast

Kdo je bolj egoističen – egoist ali altruist?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 22 maja, 2023
V življenju ni pametno biti odprta knjiga
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Osebna rast

V življenju ni pametno vsega povedati in biti kot odprta knjiga

  • Anja Horvat Jeromel
  • 12 maja, 2023
Proces učenje petja, vaja in faze
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Osebna rast

Čutim krivdo, ker nisem nič vadila…

  • Martina Furlan Praznik
  • 21 aprila, 2023
  • Čutim negativna čustva
    Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!
  • Duhovnost in sprememba življenja
    Če smo izobraženi o duhovnosti, še ni dovolj za spremembo življenja
  • ekoloska-moda-kako-kupovati-modne-kose-in-obenem-poskrbeti-se-za-okolje
    Ekološka moda – kako kupovati modne kose in obenem poskrbeti še za okolje
  • Ko zaškriplje na nekem področju
    Ko ti zaškriplje na nekem pomembnem življenjskem področju
  • Poletni tabor za otroke
    Poletni tabor za otroke poln športnih aktivnosti
  • Egoist in altruist
    Kdo je bolj egoističen – egoist ali altruist?
  • V življenju ni pametno biti odprta knjiga
    V življenju ni pametno vsega povedati in biti kot odprta knjiga
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT