Od shranjevanja presežkov pridelkov (sadja, zelenjave…) za zimo, je paradižnikova omaka (pasata) najlažja za vkuhavanje. To je namreč moja ugotovitev po letošnjih premiernih izkušnjah priprave ozimnice. Ob tem se sprašujem ali je to res zato, ker je dejansko najlažja ali sem si samo jaz ta recept tako poenostavila.
Kot lahko pravilno sklepate iz uvodnih besed je ta moj recept res preprost in hiter. In takšne imam najrajši (no, pa zdrave različice receptov tudi), sicer pa si jih poenostavim, kolikor je le mogoče. To pa pomeni, da je čim manj posode in različnih predfaz (kot so lupljenje, blanširanje…)
Pa pojdimo kar na sestavine in postopek recepta, ki sledi spodaj. Prav tako pa je na voljo tudi demonstracija v video posnetku.
Recept za paradižnikovo omako (pasato) za ozimnico:
Sestavine:
- 5 kg paradižnikov
- 1 glavica česna
- nekaj bazilike (po želji)
- malo olja (po želji)
- sol po okusu
Postopek:
- Paradižnike operemo in če so zelo veliki, jih le grobo narežemo.
- S paradižniki v več rundah napolnimo mešalnik (blender) in zmeljemo do gladkega. Če želimo v omako dodati tudi česen, ga zmeljemo skupaj s paradižniki.
- Tekočo zmes zlijemo v velik lonec, v katerem bomo vkuhavali, dodamo po želji še baziliko, sol in olje. Pustimo, da paradižnikova omaka zavre, nato zmanjšamo in vremo še nekaj časa, da se omaka zgosti. Približno od pol ure do ene ure (odvisno kako gosto omako želimo).
- Vmes si pripravimo stekleničke ali kozarce, ki jih stereliziramo v pečici na 100 stopinj za okoli 20 minut.
- Ko je omaka primerne gostote, jo prelijemo v stekleničke, dobro zapremo in jih nato damo še v pečico na 100 stopinj za kakšnih 20 minut. Nato pa jih pustimo čez noč v pečici, da se postopno ohladijo. Ali pa jih na pultu pustimo prekrite pod debelejšo krpo.
*** Količina je zadoščala za 6 manjših steklenic.