Ste vedeli, da nam barva sadja in zelenjave sporoča namig, katere vitamine in minerale vsebuje živilo?
Če v jedilnik vključimo več različnih barv, povečamo vnos hranilnih snovi, saj vsaka barva sadja in zelenjave vsebuje edinstvene sestavine, ki so bistvenega pomena za naše zdravje.
Dodajanje različnih barv prehrani je pomembno zato, ker različne rastlinske fitokemikalije, ki jih predstavljajo te barve, različno učinkujejo na telo.
Nekaj vitaminov in mineralov, ki jih lahko pričakujete v posamezni barvi:

· V sadju in zelenjavi je rdeča znak vitamina A (zlasti karotenoide) in vitamina C.
· V rumeni in oranžni se skrivajo vitamini C, A (predvsem beta-karoten) in B6, kalij in vlaknine.
· Zelena vsebuje železo ter velike količine vitaminov (A, C, B2) in mineralov, zlasti kalcija, fosforja in kalija.
· V modri in vijolični najdemo vlaknine, antioksidante, vitamin A in flavonoide.
· Bela blesti z vitamini in minerali, kot so vitamini C, K in folne kisline ter vsebuje vlaknine.
Če je bila vaša sadno-zelenjavna košara omejena na korenje in jabolka, raziščite mavrico novih okusov, ki so na voljo na vaši lokalni tržnici in se nagradite z radodarnostjo vitaminov in mineralov, kot tudi okusnimi jedmi.
Seznanite se z barvno lestvico sadja in zelenjave na spletni strani Lokalna kakovost.
Vabljeni tudi na Facebook stran Lokalne kakovosti, kjer lahko delite vaše mnenje in izkušnje.