Češnja je zelo prefinjen sadež, ki pritegne ogromno oboževalcev tega sadno mandljastega okusa, bogat z vsebnostjo kalija, vitamina A in vlaknin. Še posebej pa njeno dragocenost poveča dejstvo, da je na voljo le kratek del leta. Poleg tega je njeno dozorevanje zelo občutljivo, saj se odvija v vremensko nestanovitnem delu leta in kaj hitro se zgodi, da ji lahko napačno vreme škodi in nas prikrajša za pridelek. Ima pa češnja ogromno zdravilnih antioksidacijskih lastnosti, katerih uporabo si lahko ‘podaljšamo’ skozi vse leto.
Sama sem pred leti izvedela, da so uporabni in zelo zdravilni tudi češnjevi peclji, kot tudi njene koščice. Informacija me je zelo navdušila in od takrat naprej si vedno določeno količino pecljev shranim in posušim, da jih lahko v obliki čaja uživam tudi, ko je obdobje trgatev in zorenja češenj že mimo.
Neverjetne zdravilne lastnosti uporabe češnjevih pecljev:
- pomaga pri čiščenju ledvic in krvi, saj s svojo antioksidativno lastnostjo olajša izločanje strupenih snovi iz telesa
- preprečuje okužbe sečil
- s svojo visoko vsebnostjo antioksidantov podpira imunski sistem telesa in povečuje njegovo odpornost proti boleznim
- ima aktivno vlogo pri zmanjševanju ledvičnih kamnov in peska
- učinkuje na pospeševanje metabolizma in zagotavlja občutek sitosti za dolgo časa
- pospešuje odvajanje črevesja, deluje preventivno pri težavah z zaprtjem in napihnjenostjo
- ima visoko vsebnost kalija, ki ima pomembno vlogo pri uravnavanju ravnotežja tekočin in elektrolitov v telesu
- deluje protivnetno pri vnetjih sklepov in revmatičnih vnetjih ter je učinkovit tudi pri zagotavljanju vzorca spanja telesa
- uporabna so pri zdravljenju protina in revmatizma, ki oslabita sklepe, vezi in povzročata hude bolečine, saj protivnetna lastnost skupaj s flavonoidi krepi sklepe, kite, ligamente in mišice
- upravlja raven holesterola
- pomaga pri lajšanju bolečin in krepi tudi živce ter deluje pomirjujoče
- zdravi bolečine med menstruacijo
- antioksidanti, protivnetne lastnosti in flavonoidi pomagajo tudi pri zmanjševanju telesne teže
Kako pripravimo čaj iz češnjevih pecljev?
- Češnjam odstranimo peclje in jih temeljito operemo z vodo.
- Oprane češnjeve peclje pustimo nekaj dni sušiti v senci na čisti krpi.
- Pomembno je, da češnjeve peclje temeljito posušimo. Stebla, ki ostanejo vlažna, lahko hitro splesnijo. Posušene češnjeve peclje shranimo v temnem steklenem kozarcu v suhem okolju.
- Za velik kozarec čaja iz češnjevih pecljev zadostuje le 1 žlica posušenih češnjevig pecljev.
- V kozici zavremo 1 kozarec vode.
- Na 1 žlico posušenih češnjevih pecljev dodamo kuhano vodo in pustimo stati 5-10 minut.
- Prevretje češnjevih pecljev v vodi povzroči uničenje koristnih antioksidantov, zato je pomembno, da ne podaljšate časa kuhanja.
- Poleg tega bi čaj iz češnjevih pecljev postal grenak.
Uživanje čaja iz češnjevih pecljev
- Čaj iz češnjevih pecljev uživamo zjutraj in zvečer na prazen želodec.
- Uporabljamo ga, ko se počutimo šibki, ko smo napihnjeni in imamo težave s plini, v primerih, kot so okužbe sečil in kadar imamo težave s telesno težo.
- Čaj iz češnjevih pecljev je bolj učinkovit, če ga pijemo na tešče. Če pa imamo želodčne težave, ga lahko pijemo tudi po obroku.
- Čaj iz češnjevih pecljev zagotavlja največjo korist, če ga redno uživamo ob 10.00, 15.00 in 21.00 zvečer.
- Čaj iz češnjevih pecljev je priporočljivo piti največ 14 dni, saj lahko povzroči zdravstvene težave, če ga uporabljamo dlje, kot je priporočeno. Med pitjem čaja iz češnjevih pecljev si privoščimo odmor, da ta zeliščni čaj ne utrudi telesa.
Uporabimo pa lahko tudi sveže peclje, ki jih lahko vključimo v solate, sendviče, namaze ali jih zaužijemo eno žlico s kozarcem vode.
Viri:
- https://plantshospital.com/cherry-stems/
- https://foodstrend.com/what-are-the-benefits-of-cherry-stalk-tea/
- https://www.hellolidy.com/cherry-stems-health-benefits/
- https://www.thepurposefulpantry.com/uses-for-cherry-pits-and-stems/