Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
Recept za ajvar
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Najbolj preprost recept za domači ajvar za ozimnico

  • 14 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel

Kot že naslov namigne je to recept za vse, ki obožujete ajvar, a si hkrati radi poenostavljate življenje. Pred nam je namreč ena bolj preprostih različic priprave ajvarja, saj ne vsebuje nekoliko zamudnejšega koraka – predhodnega pečenja paprik v pečici in posledično lupljenja.

Prav tako se ta recept ne ukvarja z uporabo prave vrste paprik. Temveč uporabimo, kar imamo. In ker sem imela sama v tem primeru večino rumenih paprik, sem glede barve ‘reševala’ tako, da sem dodala nekaj paprike v prahu, ki je dodatno začinila okus.

Sestavine:

  • 4 kg paprik
  • 1 glava česna
  • 1-2 jedilni žlici paprike v prahu
  • 2 jedilni žlici soli
  • ščep poper
  • 1-2 čajni žlički gorčice (po želji)
  • 2 dcl olivnega olja
  • 2 dcl vode
  • 1 dcl kisa

Priprava:

  • Očistimo papriko in grobo narezano pretresemo v multipraktik. Dodamo še očiščene česnove stroke. Zmeljemo, da dobimo res grobo kašo.
  • V segreto posodo vlijemo olje, ki mu dodamo mleto paprikino kašo.
  • Dodamo papriko v prahu, sol, poper, kis in vodo.
  • Premešamo in pustimo na ognju, da zavre. Nato zmanjšamo in vsakih nekaj minut preverimo ter premešamo, da se ne prime na dno. Pustimo, da vre in sproti preverjamo koliko vode je prevrelo in po potrebi zmerno dolivamo, da se lahko do konca skuha. Vse skupaj vremo približno 1 uro oz. da dobimo želeno gostoto (ko je povrelo ravno prav vode).
  • Pol ure preden je ajvar pripravljen za polnjenje v steklene kozarce, te vstavimo v pečico na 120 stopinj za pol ure. Tako stereliziramo kozarce, da zagotovimo nepokvarljivost.
  • V vroče kozarce s pomočjo cedila s širokim vratom nalijemo kuhano maso. Po potrebi (če nam je kaj kapnilo mimo) obrišemo vratove kozarcev s čisto krpo, nato jih tesno zapremo.
  • Še za pol ure jih postavimo v pečico 100 stopinj celzija, da se pasterizirajo. Ko je pasterizacija končana, jih lahko pustimo v pečici čez noč, da se počasi ohlajajo. Če pa jih vzamemo iz pečice, pa jih pokrijemo z brisačko, da prav tako omogočimo počasno ohlajanje.

Omenjena količina je za 8 manjših kozarčkov za vlaganje (kot vidno v videu).

Uživajte skozi vse leto v tem okusnem domačem ajvarju.

 

MORDA VAS BO ZANIMAL ŠE:

Recept za zelenjavni čatni (chutney) za ozimnico

 

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Anja Horvat Jeromel

Starejši Članek
Zelenjavni chutney recept za ozimnico
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Zelenjavni čatni (chutney) za ozimnico – recept

  • 14 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Novejši Članek
Denar ni pokvarjen
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast
  • Splošno

Denar ni pokvarjen, je priložnost za duhovno rast

  • 21 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Pametna ura in zdravje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Zdravje in nega

Lahko zaupamo svoje zdravje pametni uri?

  • Gostujoča objava
  • 23 aprila, 2025
Peticija_Odklop od zaslonov
Poglej prispevek
  • Aktualno

Peticija za zakonsko omejitev uporabe mobilnikov in digitalnih naprav v šolah

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 februarja, 2025
Hrana za duševno zdravje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…

  • Anja Horvat Jeromel
  • 13 februarja, 2025
Seminar o Prepričevanju, Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki

Uspeh s spretnostjo prepričevanja: brezplačni webinar Prepričaj kogarkoli – zvito, ne na silo!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 3 marca, 2024
Zaplana trail_KinMet
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Narava

Drugi Velikonočni Zaplana trail in bike 2024

  • Anja Horvat Jeromel
  • 3 marca, 2024
Konferenca Preobrazba Zemlje in človeka
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki

Solsticijska konferenca Preobrazba zemlje in človeka 2023

  • Anja Horvat Jeromel
  • 19 decembra, 2023
Čutim negativna čustva
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
Duhovnost in sprememba življenja
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Če smo izobraženi o duhovnosti, še ni dovolj za spremembo življenja

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
  • Pametna ura in zdravje
    Lahko zaupamo svoje zdravje pametni uri?
  • Peticija_Odklop od zaslonov
    Peticija za zakonsko omejitev uporabe mobilnikov in digitalnih naprav v šolah
  • Hrana za duševno zdravje
    Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…
  • Seminar o Prepričevanju, Anja Horvat Jeromel
    Uspeh s spretnostjo prepričevanja: brezplačni webinar Prepričaj kogarkoli – zvito, ne na silo!
  • Zaplana trail_KinMet
    Drugi Velikonočni Zaplana trail in bike 2024
  • Konferenca Preobrazba Zemlje in človeka
    Solsticijska konferenca Preobrazba zemlje in človeka 2023
  • Čutim negativna čustva
    Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT