Kot že naslov namigne je to recept za vse, ki obožujete ajvar, a si hkrati radi poenostavljate življenje. Pred nam je namreč ena bolj preprostih različic priprave ajvarja, saj ne vsebuje nekoliko zamudnejšega koraka – predhodnega pečenja paprik v pečici in posledično lupljenja.
Prav tako se ta recept ne ukvarja z uporabo prave vrste paprik. Temveč uporabimo, kar imamo. In ker sem imela sama v tem primeru večino rumenih paprik, sem glede barve ‘reševala’ tako, da sem dodala nekaj paprike v prahu, ki je dodatno začinila okus.
Sestavine:
- 4 kg paprik
- 1 glava česna
- 1-2 jedilni žlici paprike v prahu
- 2 jedilni žlici soli
- ščep poper
- 1-2 čajni žlički gorčice (po želji)
- 2 dcl olivnega olja
- 2 dcl vode
- 1 dcl kisa
Priprava:
- Očistimo papriko in grobo narezano pretresemo v multipraktik. Dodamo še očiščene česnove stroke. Zmeljemo, da dobimo res grobo kašo.
- V segreto posodo vlijemo olje, ki mu dodamo mleto paprikino kašo.
- Dodamo papriko v prahu, sol, poper, kis in vodo.
- Premešamo in pustimo na ognju, da zavre. Nato zmanjšamo in vsakih nekaj minut preverimo ter premešamo, da se ne prime na dno. Pustimo, da vre in sproti preverjamo koliko vode je prevrelo in po potrebi zmerno dolivamo, da se lahko do konca skuha. Vse skupaj vremo približno 1 uro oz. da dobimo želeno gostoto (ko je povrelo ravno prav vode).
- Pol ure preden je ajvar pripravljen za polnjenje v steklene kozarce, te vstavimo v pečico na 120 stopinj za pol ure. Tako stereliziramo kozarce, da zagotovimo nepokvarljivost.
- V vroče kozarce s pomočjo cedila s širokim vratom nalijemo kuhano maso. Po potrebi (če nam je kaj kapnilo mimo) obrišemo vratove kozarcev s čisto krpo, nato jih tesno zapremo.
- Še za pol ure jih postavimo v pečico 100 stopinj celzija, da se pasterizirajo. Ko je pasterizacija končana, jih lahko pustimo v pečici čez noč, da se počasi ohlajajo. Če pa jih vzamemo iz pečice, pa jih pokrijemo z brisačko, da prav tako omogočimo počasno ohlajanje.
Omenjena količina je za 8 manjših kozarčkov za vlaganje (kot vidno v videu).
Uživajte skozi vse leto v tem okusnem domačem ajvarju.
MORDA VAS BO ZANIMAL ŠE:
Recept za zelenjavni čatni (chutney) za ozimnico