Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
Zelenjavni chutney recept za ozimnico
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Zelenjavni čatni (chutney) za ozimnico – recept

  • 14 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel

Ko sem se ravno začela spraševati, kako shraniti vse presežke zelenjave, ki so se začeli nabirati proti koncu poletja, je moje vprašanje telepatsko zaznala mami in ko sva se pogovarjali, mi je omenila, da je delala zelenjavni chutney.

To se mi je zdela odlična rešitev na moje zagate, kako shraniti večje količine bučk, če jih ne želimo kisati. Tako bom lahko nakuhala omake ali chutneye iz različnih kombinacij zelenjave, ki se mi bo nabrala.

Najprej je bil na vrsti chutney iz mešane aktualne zelenjave.

Sestavine

  • 3 kg paradižnikov
  • 2 kg bučk
  • 2 kg različnih paprik
  • 1 kg čebule
  • 1 por
  • 1 glavica česna
  • šopek petršilja
  • 3 dcl olja
  • 1,5 dcl kisa (alkoholni, jabolčni kis, balzamični…)
  • 3 jedilne žlice soli
  • poper po okusu
  • čili po okusu
  • 1-2 jedilni žlici kokosovega sladkorja

Priprava

  • Zelenjavo očistimo in vse (razen bučk) grobo narežemo. V multipraktiku najprej zmeljemo čebulo, por in česen.
  • V večji lonec vlijemo olivno olje. Ko se nekoliko segreje, dodamo mleto čebulo, česen in por. Premešamo in pustimo, da se praži.
  • Vmes v multipraktiku zmeljemo še paradižnike, ki jih nato dodamo v lonec.
  • Nato z multipraktikom ali ročno naribamo bučke, ki jih dodamo mešanici, ki se že kuha.
  • Na koncu grobo zmeljemo (ali nasekljamo) še papriko in jo prav tako dodamo ter peteršilj.
  • Dobro premešamo in nekoliko popražimo. Po 10 minutah začinimo s kisom, soljo, poprom, čilijem in kokosovim sladkorjem.
  • Posamezne sestavine lahko poljubno izpustimo ali kaj dodamo po okusu. Prav tako količino vode dodajamo po potrebi, da je dovolj sočna ves čas kuhanja.
  • Kuhamo še 30 – 50 minut, odvisno od tega, kako hitro omaka dobi ustrezno gostoto proti koncu kuhanja.
  • Pol ure preden je chutney omaka pripravljena za polnjenje v steklene kozarce, te vstavimo v pečico na 120 stopinj za pol ure. Tako stereliziramo kozarce, da zagotovimo nepokvarljivost.
  • V vroče kozarce s pomočjo cedila s širokim vratom nalijemo kuhano maso. Po potrebi (če nam je kaj kapnilo mimo) obrišemo vratove kozarcev s čisto krpo, nato jih tesno zapremo.
  • Še za pol ure jih postavimo v pečico 100 stopinj celzija, da se pasterizirajo. Ko je pasterizacija končana, jih lahko pustimo v pečici čez noč, da se počasi ohlajajo. Če pa jih vzamemo iz pečice, pa jih pokrijemo z brisačko, da prav tako omogočimo počasno ohlajanje.

Omenjena količina je za 8 srednje velikih kozarčkov za vlaganje (kot vidno v videu).

Chutney nam bo odlično služil kot priloga (rižu, mesnim jedem, krompirju, kašam…), kot omaka za testenine ali kot samostojna jed. Lahko pa ga vmešamo tudi v juho ali mineštro.

Pa dober tek!

 

MORDA VAS BO ZANIMAL ŠE:

Recept za pripravo domačega ajvarja za ozimnico

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Anja Horvat Jeromel

Starejši Članek
Ne življenju iz rok v usta
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Kako se izognemu stresnemu življenju ‘iz rok v usta’

  • 14 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Novejši Članek
Recept za ajvar
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Najbolj preprost recept za domači ajvar za ozimnico

  • 14 septembra, 2022
  • Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Pametna ura in zdravje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Zdravje in nega

Lahko zaupamo svoje zdravje pametni uri?

  • Gostujoča objava
  • 23 aprila, 2025
Peticija_Odklop od zaslonov
Poglej prispevek
  • Aktualno

Peticija za zakonsko omejitev uporabe mobilnikov in digitalnih naprav v šolah

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 februarja, 2025
Hrana za duševno zdravje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…

  • Anja Horvat Jeromel
  • 13 februarja, 2025
Seminar o Prepričevanju, Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki

Uspeh s spretnostjo prepričevanja: brezplačni webinar Prepričaj kogarkoli – zvito, ne na silo!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 3 marca, 2024
Zaplana trail_KinMet
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Narava

Drugi Velikonočni Zaplana trail in bike 2024

  • Anja Horvat Jeromel
  • 3 marca, 2024
Konferenca Preobrazba Zemlje in človeka
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki

Solsticijska konferenca Preobrazba zemlje in človeka 2023

  • Anja Horvat Jeromel
  • 19 decembra, 2023
Čutim negativna čustva
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
Duhovnost in sprememba življenja
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Osebna rast

Če smo izobraženi o duhovnosti, še ni dovolj za spremembo življenja

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 junija, 2023
  • Pametna ura in zdravje
    Lahko zaupamo svoje zdravje pametni uri?
  • Peticija_Odklop od zaslonov
    Peticija za zakonsko omejitev uporabe mobilnikov in digitalnih naprav v šolah
  • Hrana za duševno zdravje
    Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…
  • Seminar o Prepričevanju, Anja Horvat Jeromel
    Uspeh s spretnostjo prepričevanja: brezplačni webinar Prepričaj kogarkoli – zvito, ne na silo!
  • Zaplana trail_KinMet
    Drugi Velikonočni Zaplana trail in bike 2024
  • Konferenca Preobrazba Zemlje in človeka
    Solsticijska konferenca Preobrazba zemlje in človeka 2023
  • Čutim negativna čustva
    Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT