Ko sem se ravno začela spraševati, kako shraniti vse presežke zelenjave, ki so se začeli nabirati proti koncu poletja, je moje vprašanje telepatsko zaznala mami in ko sva se pogovarjali, mi je omenila, da je delala zelenjavni chutney.
To se mi je zdela odlična rešitev na moje zagate, kako shraniti večje količine bučk, če jih ne želimo kisati. Tako bom lahko nakuhala omake ali chutneye iz različnih kombinacij zelenjave, ki se mi bo nabrala.
Najprej je bil na vrsti chutney iz mešane aktualne zelenjave.
Sestavine
- 3 kg paradižnikov
- 2 kg bučk
- 2 kg različnih paprik
- 1 kg čebule
- 1 por
- 1 glavica česna
- šopek petršilja
- 3 dcl olja
- 1,5 dcl kisa (alkoholni, jabolčni kis, balzamični…)
- 3 jedilne žlice soli
- poper po okusu
- čili po okusu
- 1-2 jedilni žlici kokosovega sladkorja
Priprava
- Zelenjavo očistimo in vse (razen bučk) grobo narežemo. V multipraktiku najprej zmeljemo čebulo, por in česen.
- V večji lonec vlijemo olivno olje. Ko se nekoliko segreje, dodamo mleto čebulo, česen in por. Premešamo in pustimo, da se praži.
- Vmes v multipraktiku zmeljemo še paradižnike, ki jih nato dodamo v lonec.
- Nato z multipraktikom ali ročno naribamo bučke, ki jih dodamo mešanici, ki se že kuha.
- Na koncu grobo zmeljemo (ali nasekljamo) še papriko in jo prav tako dodamo ter peteršilj.
- Dobro premešamo in nekoliko popražimo. Po 10 minutah začinimo s kisom, soljo, poprom, čilijem in kokosovim sladkorjem.
- Posamezne sestavine lahko poljubno izpustimo ali kaj dodamo po okusu. Prav tako količino vode dodajamo po potrebi, da je dovolj sočna ves čas kuhanja.
- Kuhamo še 30 – 50 minut, odvisno od tega, kako hitro omaka dobi ustrezno gostoto proti koncu kuhanja.
- Pol ure preden je chutney omaka pripravljena za polnjenje v steklene kozarce, te vstavimo v pečico na 120 stopinj za pol ure. Tako stereliziramo kozarce, da zagotovimo nepokvarljivost.
- V vroče kozarce s pomočjo cedila s širokim vratom nalijemo kuhano maso. Po potrebi (če nam je kaj kapnilo mimo) obrišemo vratove kozarcev s čisto krpo, nato jih tesno zapremo.
- Še za pol ure jih postavimo v pečico 100 stopinj celzija, da se pasterizirajo. Ko je pasterizacija končana, jih lahko pustimo v pečici čez noč, da se počasi ohlajajo. Če pa jih vzamemo iz pečice, pa jih pokrijemo z brisačko, da prav tako omogočimo počasno ohlajanje.
Omenjena količina je za 8 srednje velikih kozarčkov za vlaganje (kot vidno v videu).
Chutney nam bo odlično služil kot priloga (rižu, mesnim jedem, krompirju, kašam…), kot omaka za testenine ali kot samostojna jed. Lahko pa ga vmešamo tudi v juho ali mineštro.
Pa dober tek!
MORDA VAS BO ZANIMAL ŠE: