V teh jesenskih dneh uživamo v obilju pridelkov, ki nam jih narava nudi. Med njimi je tudi letina grozdja, ki ga običajno večina pridelovalcev spremeni v vino. Če pa imamo grozdja manj in ne nameravamo iz njega delati vino, pa lahko naredimo marmelado, grozdni sok ali ga posušimo v rozine.
Jaz ga tokrat nisem sušila, sem se pa lotila izdelave grozdne marmelade in soka. In ker pazim, da je v moji prehrani čim naj sladkorja, pa tudi če že je, da je čim bolj zdrava različica, sem delala grozdno marmelado in sok brez belega sladkorja in tako tudi brez želirnega sladkorja.
Sprva sem mislila da bodo jabolka marmelado dovolj zgostila, a sem se vmes potem vseeno odločila dodati nekaj agar agarja, da je bila marmelada vseeno bolj gosta, kot bi bila sicer.

Zdaj pa pojdimo k receptom.
Če pa te zanima video postopek, pa sem vmes vse korake tudi posnela za boljšo predstavo.
Recept za grozdno marmelado
Sestavine:
- 2,5 kg domačega temnega grozdja
- 1 limona
- 800 g kokosovega sladkorja ali sladkorja demerara
- ščep vanilije
- 1 čajna žlička cimeta
- 1 čajna žlička suhe pomarančne lupinice
- 1 kg jabolk mletih v kašo
- kanček ruma
- 2 dcl vode oz. po potrebi
- 3 paketke agar agar
Postopek:
- Grozdje najprej operemo in osmukamo posamezne jagode v lonec. Vse skupaj pretlačimo s tlačilko za krompir, da grozdje spusti nekaj vode. Nekaj malega vode pa dodamo. Ne preveč, da ne bi bila zmes preredka oz. da vkuhavanje ne bi bilo predolgo. Bolje, da jo sproti še malo dodajamo.
- Dokler se grozdje kuha narežemo in odstranimo koščice jabolkam. Lupiti jih ni potrebno, razen če želite, saj je v lupini največ hranilnih snovi. Jabolka v mešalniku zmeljemo v gosto kašo.
- Kuhamo in mešamo, dokler grozdne jagode ne spustijo čim več soka. Kuhamo približno 40 minut. Nato vse skupaj spasiramo skozi gosto cedilo. Lahko najprej skozi cedilo z večjimi luknjicami, nato pa še skozi mrežico. Po želji pa lahko tudi že takoj skozi mrežico. Zmesi pomagamo skozi mrežico z zajemalko. (Postopek lahko bolje vidiš v videu.)
- Grozdni sok in jabolčno kašo prelijemo nazaj v lonec. Dodamo ostale sestavine. Narahlo kuhamo in vmes občasno premešamo. Ko se masa lepo zgosti po približno 20 minutah, vročo prelijemo v sterilizirane kozarce. Jih močno zapremo s pokrovčki in damo še za 30 minut v pečico na 100 stopinj. Pusimo, da se počasi ohlaja v pečici ali pod debelo krpo.
*** Količina je zadoščala za 7 manjših steklenih kozarčkov.
Pa še recept za bolj zdravo različico grozdnega soka