Iz letošnje pošiljke grozdja sem se (poleg grozdne marmelade) odločila narediti tudi grozdni sok. In sicer bolj zdravo različico, saj se izogibam uporabi belega sladkorja. Namesto tega sem uporabila kokosov sladkor in nekaj medu. Dodala pa sem še eno skrivno in zelo prefinjeno sestavino, ki je dodala svoj pečat temu grozdnemu soku – vanilijo.
Ker sem delala hkrati tudi grozdno marmelado (kot sem dokumentirala tudi v videu), moram reči, da je grozdni sok dosti lažji projekt, saj se ni potrebno ukvarjati še s čim bomo zadevo na koncu zgostili.
Recept za grozdni sok
Sestavine:
- 3 kg temnega domačega grozdja
- 9 l vode
- 1 kg kokosovega sladkorja (ali sladkorja demerara)
- med (po okusu)
- 1 limona
- ščep vanilije v prahu
Postopek (si lahko ogledaš tudi v zgornjem videu):
- Grozdje operemo in osmukamo jagode, ki jih pretresemo v lonec in pretlačimo, da spustijo čim več soka.
- Dodamo najprej le 3 litre vode in kuhamo nekje 20 do 25 minut.
- Nato vsebino spasiramo skozi gosto cedilo ali najprej skozi cedilo z večjimi luknjicami, nato pa še skozi mrežico.
- Grozdni sok prelijemo nazaj v lonec in dodamo še preostalih 6 litrov vode. Dodamo tudi sladilo in začimbe ter še na kratko pokuhamo, da ponovno zavre in se sladkor stopi.
- Sok nato prelijemo v sterelizirane steklenice, ki jih nato konzerviramo še v pečici na 100 stopinj za pol ure. Nato pustimo, da se počasi ohladijo.
*** Količina je zadoščala za 7 steklenic po 75 ml.