Po večletnem presnem obdobju, ko sem res veliko prostega časa preživela v raziskovanju na temo zdravega prehranjevanja, pripravljala presne delavnice, seminarje o zdravem prehranjevanju in da ne govorim koliko ur sem preživela za kuharskim pultom, sem si res zaželala poenostavljenega ukvarjanja s prehranjevanjem, kuharijo in ostalimi tovrstnimi zadevami. Ne rečem, da mi je vedno uspelo, a vseeno jedi kot so polnjene paprike, sarme in podobno, nikakor niso bile na mojem meniju. Dokler me eden od mojih družinskih članov ni začel nagovarjati za polnjene paprike.
“No, pa dajmo,” sem si nekega dne rekla, ko sem bila ravno dobro in pogumno razpoložena, hehehe… In ne, ni mi bilo žal, da sem se za to odločila, saj je bila jed tako zelo okusna. In še zdaj se veselim dneva, ko ne bom imela ravno časa za kuhanje kosila in bom odmrznila še rezervni paketek iz zamrzovalnika.
Na koncu sem celo ugotovila, da polnjene paprike vseeno niso tako zapletena jed za pripravo kot se morda zdi, poleg tega si jih lahko celo shranimo na zalogo v zamrzovalnik. Tako dobimo na račun enega kuhanja, dva ali tri kosila.
Moj postopek sem dokumentirala v videu, če tudi tebe slučajno zamika priprava.
Recept za slastne polnjene paprike:
Sestavine:
- 90 g riža
- 6 manjših korenjčkov
- 1,5 večje čebule
- 2 stroka česna
- približno 6 vejic peteršilja
- olivno olje
- 700 g mlete govedine
- ščep sol
- malo popra
- 1 čajna žlička rdeče paprike
- ščep timijana
- kokosovo olje
- 12 paprik
- polovica čebule
- 2 vejici petršilja
- 400 g paradižnikove mezge
- malo vode
Postopek:
- Večer prej dobro speremo in namočimo riž. (V mojem primeru je bil riž polnozrnat, zato ga namakam. Ta postopek lahko spustimo, če je riž bel ali predkuhan.)
- Riž odcedimo in skuhamo po navodilu.
- Očistimo korenčke in jih grobo narežemo, ker jih bomo tako ali tako zmleli v multipraktiku.
- Prav tako čebulo in česen. (Polovico čebule prihranimo za paradižnikovo omako.)
- V multipraktiku vse zmeljemo, da izpade kot drobno nasekljano.
- Nasekljamo še peteršilj.
- Vso zelenjavno mešanico prepražimo v ponvi na malo olivnega olja.
- Popraženo zelenjavo nato združimo skupaj z rižem in mleto govedino, mleto rdečo papriko in timijan.
- Večjo posodo, v kateri bomo pekli polnjene paprike, namažemo s kokosovim oljem.
- Nato se lotimo paprik: jim odrežemo pokrovčke, jih izdolbemo in napolnimo z mešanico. Na koncu pa jih čim bolj tesno zložimo v posodo in pokrijemo s pokrovčki.
- V ponvi na olivnem olju popražimo še polovico čebule, ki ji dodamo paradižnikovo mezgo in peteršilj.
- Paprike v posodi zalijemo s paradižnikovo mešanico in dolijemo še toliko vode, da so vse paprike do vrha v tekočini.
- Damo v pečico za 45 minut na 175 stopinj celzija.
- In jed je gotova za uživanje!
Pa dober tek!
Naslovna fotografija: Unsplash