Ker nas jesen obdari tudi z vedno okusnimi jabolki, jih lahko nekaj uporabimo tudi za ozimnico – v obliki jabolčne čežane. Je pa zanimivo, da jabolčno čežano v večji količini za vlaganje lahko načeloma kuhamo skozi vso zimo, saj jabolka lahko ustrezno shranimo, da počakajo več mesecev. Tako si dela z vlaganjem nekoliko razporedimo, saj smo konec jeseni najverjetneje že nekoliko utrujeni od pripav ozimnice.
Jabolčna čežana je pa je tudi odlična jed, ki nam na eni strani omogoči, da jabolkom podaljšamo obstojnost, na drugi strani pa nam pozimi prihrani nekaj dela, saj jo lahko skuhamo enkrat na veliko in jo imamo kasneje že takoj pripravljeno za uporabo.
Pri nas doma je čežana zelo priljubljena na vse mogoče načine. Radi jo uživamo samostojno, kot dodatek k ‘šmornu’ (cesarskem pražencu) ali kot polnilo za pite, zavitke…
Tokrat smo jo pripravili z naslednjmi sestavinami in postopkom. Lahko pa si tudi ogledate še bolj nazorn prikaz v video posnetku.
Recept za jabolčno čežano za ozimnico:
Sestavine:
- 6 kg jabolk
- 100 g kokosovega sladkorja
- 3 čajne žličke cimeta
- po želji lahko dodamo tudi sok 1 limone ali 1 čajno žličko limonine lupinice
- ščepec soli
- voda po potrebi (približno 0,5-1 litra)
Postopek:
- Pripravimo kozarce, ki jih stereliziramo v pečici na 100 stopinj za okoli 20 minut.
- Jabolka operemo, odstranimo koščice in jih grobo narežemo. Lupimo pa jih pri nas
- doma ne, saj tako pohitrimo in poenostavimo postopek, poleg tega ohranimo več hranilnih snovi za uživanje.
- Jabolka stresemo v lonec. In dolijemo ravno toliko vode, da se ne bi prilepili ali zažgali na dnu lonca.
- Dodamo ščep soli, nato pa kuhamo dokler se ne zmehčajo. Približno 15 minut.
- Dodamo še cimet in sladkor, nato pa jih s paličnim mešalnikom spasiramo do gladkega (oziroma koliko grobo imate raje).
- Jabolčno čežano pretresemo v ogrete in sterilizirane kozarce, ki jih obrišemo in tesno zapremo. Nato pa jih še za 20 minut postavimo nazaj v pečico na 100 stopinj, da jih še konzerviramo.
- Kozarce pustimo v pečici, da se počasi shladijo čez noč. Če pa jih damo ven, pa jih obvezno pokrijemo v brisačo.
*** Moja količina je zadoščala za 9 litrskih kozarcev.
Naslovna fotografija: Pexels