Bili so časi, ko se s hrano praktično nisem dosti ukvarjala, saj sem večinoma jedla po gostilnah ali kaj mimogrede. Bila sem lahkotna, neobremenjena, fleksibilna, leteča, imela sem ogromno časa, ki sem ga lahko posvečala stvarem, ki so me bolj zanimale. Sicer hrana, ki sem jo takrat uživala, ni bila vedno okusna, a to je bila cena paketa.
Buuum…
Nekaj pomembnega se je zgodilo in v trenutku so nastopili popolnoma nasprotni časi. Večino svojega prostega časa sem začela preživljati v kuhinji. Tam sem vsak dan opravljala svojo ‘drugo službo’. Sočila sem zelenjavne in sadne sokove, namakala žita, oreščke, semena, kalila kalčke, dehidrirala razne specialitete, kuhala in pekla za otroke, rezala, sekljala, miksala… Praktično vse kar je bilo na našem krožniku je bilo plod domače ‘proizvodnje’: od vsakega koščka kruha, krekerja, namazov, rastlinskega mleka, do sladic in glavnih jedi.
Po novem je vsaka jed zahtevala vsaj dan ali celo več dni priprave. In spomnim se, kako sem si po nekaj letih nekega dne zaželela, da bi bilo moje prehranjevanje zopet tako preprosto kot nekoč. A nisem si predstavljala, da bi bilo to izvedljivo, saj se nisem bila več pripravljena odreči zdravemu prehranjevanju.
Ideja mi ni dala miru in se je le še večala. Postopno sem si zadala cilj: poenostavila bom prehranjevanje sebe in svoje družine, a hkrati ohranila visoko ali še višjo kakovost obrokov. Po dodatnih nekaj letih mi je uspelo s pomočjo trikov, ki vam jih predstavljam.
Praktične smernice, ki drastično poenostavijo in skrajšajo čas priprave obrokov:
- Sadno-zelenjavni napitki smoothie-ji – hitri za pripravo in zelo okusni, tudi če vanje vmešamo zelenolistno zelenjavo in druge zdrave dodatke. Kar nam omogoči, da dobimo dodatne hranilne snovi. Dobro prenosni. Lahko v dva kozarca, ki dobro zatesnita. Mešalnik pomijemo v nekaj sekundah.
- Obogatene solate – lahko predhodno operemo, obogatimo s polnovrednim nasitnim prelivom, ali dodamo avokado, morske alge, semena, oreščke, kalčke, kakovostna hladnostiskana olja, zelišča in podobno.
- Priprave jedi v prostem času za nekajdnevno zalogo – pripravimo nekaj jedi, ki jih shranimo v ločene steklene ali plastnične posodice, da jih lahko hitro pograbimo, ko med tednom hitimo iz ene dejavnosti v drugo. Te jedi so lahko: namazi, pudingi, športne tablice, čokoladice, solatni prelivi, operemo zelenjavo, jo narežemo na palčke ali naribamo zelje, korenje, skuhamo večjo količino žit ali stročnic, trdo kuhana jajce, v pečici spečemo različno narezano zelenjavo ali celo meso in ribe. Zelenjavo, žita, stročnice in prelive oziroma namaze shranjujemo ločeno. To nas zavaruje tudi pred skušnjavo, da bi ob napadu lakote in pomanjkanju časa planili na industrijsko pripravljeno hrano ali drugo hitro in visoko procesirano hrano.
- Zamrzovanje različnih že pripravljenih jedi, kot so enolončnice, (vegetarjanske) polpete, kruh, zelenjavne zavitke, presne piškotke, kroglice, smoothieje, kreme, presne torte in podobne dobrote. Kadar že tako kuhamo določeno jed, jo lahko naredimo v večji količini in jo del zapakiramo v manjše enote ter shranimo v zamrzovalniku.
- Namakanje in kaljenje – naj se nam vedno nekaj namaka: žita, stročnice, semena, oreščki, suho sadje. Če imate voljo, je zelo malo truda zahtevajo tudi kalčki, ki pa trud pošteno poplačajo, saj so koristi za naše telo velike – še posebej pozimi, ko primanjkuje sveže zelenjave.
- Super napitki iz začimb, ki jih lahko zamešamo kar v mleko (rastlinsko ali živalsko), vodo, čaj, kokosovo vodo, pomarančni sok in podobno. In že se v trenutku preskrbimo s pomembnimi vitamini in minerali, ki jih naše telo potrebuje, ter si zagotovimo novo energijo.
- Stročnice in žita pustimo en dan namakati in potem še dan ali dva kaliti, saj bodo tako kuhane v pol ure ali prej, medtem ko bi se sicer kuhale po nekaj ur. Tako predpripravljena žita nam omogočijo tudi boljšo absorbcijo hranilnih snovi, ker encimske zviralce odplaknemo z vodo.
- Žita ali stročnice kuhajmo v nesoljeni vodi in šele na koncu dodajmo sol, tako skrajšamo čas kuhanja.
- Ne kupujmo instantne polente, saj lahko tudi navadno skuhamo v nekaj minutah, le pustiti jo je treba pokrito še 15 minut, da se lepo napne. Enako velja za riž, proseno, ajdovo kašo, kvinojo.
- Žita skuhajmo le na vodi, saj lahko stojijo tudi do sedem dni v hladilniku in jih pri pripravi kosila ne bo treba še enkrat zavreti, le na koncu jih dodamo podušeni zelenjavi ali omaki.
Omenjene ideje dokazujejo, da je tudi v sodobnem času mogoče kuhati hitro, zdravo in poceni ter da za to ne potrebujemo hrane iz vrečke ali mikrovalovke. Potrebujemo le drugačno in boljšo organizacijo.
Tak način priprave hrane se morda še vedno komu zdi zapleten (posebej kdor je navajen v večini še vedno jesti drugje), medtem ko se bo nekaterim morda še vedno zdel premalo zdrav (sploh če prisegate izključno na sveže obroke). A to so le ideje, smernice, znotraj katerih mora vsak najti svojo optimalno pot glede na svoj okus in prehranske zahteve/potrebe. V življenju gre za kompromise. Pri prehrani pa si moramo zapomniti, da je najbolj pomembno to, s kakšnim odnosom ali užitkom jo jemo.