Ker sem velika ljubiteljica sladic, sem si pogosto želela, da bo moj okus nekoč tako ‘dozorel’, da v mojem jedilniku ne bo več prostora za sladke pregrehe. A to je bilo še v času preden sem odkrila zdrave sladice. Zato je zdaj moj moto: nič ni narobe, če se občasno ‘pocrkljam’ ali ‘nagradim’ s kakšno kakovostno sladico, ki je božanskega okusa in še polna zdravih sestavin, če je 80 odstotkov ostale moje prehrane zdrave.
Opozorilo:
- Čeprav gre za zdrave sladice, ne velja: “če so zdrave, jih jej, kolikor si želiš”.
- Vseeno moramo kljub zdravemu razvajanju poskrbeti, da so v naši prehrani le občasno.
- V največji meri, mora na naših jedilnikih vseeno prevladovati čim več sveže, organske hrane, lokalnega polnovrednega sadja in zelenjave, stročnic, semen, oreščkov, neglutenskih žit, rib in ribjih izdelkov, jajca prosto rejenih kokoši, ki so kakovostno hranjene, organskih mlečnih izdelkov od zdravih živali, ki se pasejo tudi na prostem, ter kakovostnega organskega mesa.
- Če naše telo zahteva vse več sladkih jedi ali čutimo nenehno lakoto ali hrepenenje po določeni nezdravi hrani, je to lahko znak, da ne zaužijemo dovolj pravih hranilnih snovi. Naše telo zahteva več sladkih jedi tudi, če se sooča s pomanjkanjem beljakovin.
PREDNOSTI KAKOVOSTNIH, ZDRAVJU PRIJAZNEJŠIH SLADIC:
- Če nismo pripravljeni na drastične spremembe v vašem življenju, pa si vseeno želimo bolj zdravega prehranjevanja, bomo že s prehodom na bolj zdrave sladice ogromno doprineslu našemu zdravju. To je namreč odlična in najlažja pot do bolj zdravega življenja.
- Zdrave, kakovostne sladice bodo zadovoljile tudi naše domače in bodo poskrbele za zdravo sladkanje ob posebnih priložnostih, ko imamo goste, saj so zelo okusne.
- Večinoma so tudi bolj preproste za pripravo od nezdravih.
- Številni recepti so primerni tudi za alergike, saj jih lahko pripravljamo tudi brez mlečnih izdelkov, jajc in po želji tudi brez glutena.
- Narejene so iz svežih, in bolj hranljivih sestavin, ki nam pomagajo do splošnega zdravja in dobrega počutja. Sveže sadje, oreščki, semena in začimbe nam zagotovijo minerale, vitamine, fitokemikalije, ki upočasnjujejo staranje in prispevajo k čistejši koži, močnim nohtom in lasem, svetlim očem in zdravemu sijaju. To so hranilne snovi, ki nam pomagajo ohranjati mladosten videz, ker upočasnijo naše staranje, ohranjajo naše možgane bistre, naša telesa prožna, graciozna in močna.
SMERNICE ZA PRIPRAVO ZDRAVIH SLADIC:
Kot je nekoč dejala pionirka zdravega sladkanja v Sloveniji Marja Božič: »Ljubitelji sladic ne stavimo več samo na okus sladice, temveč upoštevamo tudi njen vpliv na zdravje in okolje.« V knjigi Božanske sladice je takole povzela glavne smernice za pripravo zdravih sladic:
- Izbirajmo čim bolj kakovostne, ekološke, nepredelane, sveže in žive sestavine
- Izbirajmo organska živila à več hranilnih snovi (vitaminov, mineralov, vlaknin…)
- Dajmo prednost rastlinam starih sort
- Uporabljajmo naravna sladila s čim nižjim glikemičnim indeksom, predvsem zamenjamo bel sladkor za javorjev sirup, med ali kokosov sladkor.
- Izbiramo zdravju prijazne maščobe, ki so bogate z omega 3. Jih čim manj toplotno obdelujemo.
- Uporabljamo rastlinsko mleko
- V sladice vključimo sadne in zelenjavne sokove, začimbe in superhrano
- Sladice jejmo kot ločen obrok
- Vzemite si dovolj časa za pripravo, uživanje hrane in prebavljanje hrane
- Pripravljajmo z ljubeznijo
- Sladice po želji tudi lepo okrasimo