Poleti nas je vrt obdaril z lepo bero buč špagetaric, zato sem iskala različne načine, kako jih pripraviti, da se jih ne naveličamo. In nekega sobotnega dne, ko smo imeli ravno goste na kosilu, sem se lotila tega recepta. Na koncu je tako dobro izpadel, da sem bila prav navdušena, zato ga z veseljem delim z vami. Poskusni zajčki, v katere sem spremenila moje goste, so bili navdušeni, tako da smo vsi skupaj uživali v okusnem obroku. Jaz pa sem se oddahnila, ker je zelo nehvaležno eksperimentirati z novimi recepti, ko imaš goste v hiši. A na srečo se je vse dobro izteklo.
Imam pa še par buč špagetaric na zalogi, tako da morda najdem še kakšen zanimiv način za pripravo, ki bi bil vreden deljenja. Vas zagotovo obveščam.
SIcer pa je celoten postopek dokumentiran tudi v videu. Sestavine pa sledijo spodaj.
Recept za gratinirano bučo špagetarico z artičokami in pesinimi listi
Sestavine:
- 1 buča špagetarica
- olivno olje
- 1 čebula
- 3 stroki česna
- 3 vejice peteršilja
- čiliji
- šop pesinih listov
- 2 jedilni žlici kisla smetana
- 1 kozarček artičok
- 1 kepica mozzarele ali kozjega sira
- ščep soli
- malo popra
- 200 g naribanega trapista
Postopek:
- Buči špagetarici odrežemo pecelj in jo razpolovimo ter postrgamo ven semena. Jo polijemo z olivnim oljem, posolimo, popopramo. Zložimo v pekač na peki papir in jo spečemo na 175 stopinjah celzija za približno 40 minut. Najbolje, da na koncu preverimo z vilico, če je že dovolj zmehčana.
- Ko je pečena, z vilico postrgamo ven mehko meso, ki izpade kot nekakšni špageti.
- Pripravimo tržaško omako iz česna, peteršilja, olivnega olja in po želji še čilijev.
- Nasekljamo čebulo, ki jo popražimo na olivnem olju.
- Nasekljamo pesine liste in prav tako popražimo na čebuli. Dodamo kislo smetano.
- Grobo nasekljamo artičoke stresemo v ponev, kjer pražimo ostalo zelenjavo. Na koncu dodamo še mozarelo. Posolimo, popopramo in dobro premešamo.
- Pekač namažemo s kokosovo maščobo, na katero stresemo bučne špagete in jih poravnamo. Nanje poravnamo še popraženo zelenjavo in tržaško omako. Na vrhu pa dodamo še nariban sir – v mojem primeru trapist.
- Damo v pečico za 30 minut na 175 stopinj celzija.
- Postrežemo!
Pa dober tek!
Recept za ohrovtovo solato, ki se prav tako pojavi na koncu videa, pa najdeš tukaj!