Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Spirulina – dobra beljakovinska bomba

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Spirulina je alga, katere pozitivne lastnosti za naše zdravje jo uvrščajo med najbolj priljubljene vrste superhrane. Razstruplja, pomaga uravnavati črevesno floro, nahrani nas z nujno potrebnimi beljakovinami znižuje pa nam tudi holesterol.

Spirulina je izjemno bogata z beljakovinami (vsebuje jih več kot 60 odstotkov in 3x toliko kot meso), minerali, vitamini (B12), železom (več železa kot špinača), beta karotenom (več kot korenje), kalijem, kalcijem in številnimi drugimi.

Spirulina je modrozelena alga, ki predstavlja eno najstarejših oblik življenja na Zemlji. Zeleno barvo ji dajeta klorofil in fikocianin. Klorofil pomaga pri rasti in popravljanju tkiv, vsebuje antioksidante in številne vitamine in minerale, ki zagotavljajo optimalno absorpcijo. Odličen antioksidant pa je tudi fikocianin, ki pomaga pri izboljšanju krvi ter delovanju ledvic in jeter. Spirulina tako vsebuje eno najpopolnejših hranilnih sestav, zato so jo naši predniki uživali že stoletja. To je ugotovila in potrdila tudi sodobna znanost, japonska vlada pa spirulino uvršča kot kompleksno in pomembno živilo. Spirulina vam poleg širokega spektra hranilnih snovi ponuja tudi zaščito pred okužbami, pomaga nadzorovati vnetja in pomaga pri vzdrževanju zdravih struktur celice pri aktivnih ljudeh.

Glavna sestavina spiruline so beljakovine, ki običajno tvorijo okoli 60-70 odstotkov. Poleg tega gre za popolne, lahko prebavljive beljakovine, ki jih telo prebavi do petkrat lažje kot mesne ali sojine beljakovine. Vsebuje tudi vseh osem esencialnih aminokislin, ki naše telo ne more proizvajati, in je zato odličen vir beljakovin za vegetarijance.

Odlikuje pa jo tudi prisotnost pomembnih vitaminov in mineralov, kot so vitamini A, B-1, B-2 in B-6, C, D, E, železo (vsebuje več železa kot špinača), kalcij (več kot mleko), kalij, krom, baker, magnezij, mangan, fosfor, selen, natri, cink in antioksidanti, kot je beta karoten (vsebuje ga več kot korenje). Spirulina je prav tako bogata s številnimi drugimi fitonutrienti, encimi in elementi v sledeh. Fitonutrienti nas pomagajo varovati pred škodljivimi učinki UV žarkov, sevanja in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja.

Spirulina nam lahko pomaga pri preprečevanju želodčno-črevesnih motenj, saj izboljšuje črevesno floro z nekaterimi probiotičnimi bakterijami. Zmanjšuje tveganje za okužbo kandide, zmanjšuje holesterol. Vsebuje antioksidante, pomagajo odstranjevati proste radikale, ki sodelujejo pri nastanku mnogih degenerativnih bolezni.

Spirulina zmanjšuje tudi možnost za kap in izboljšuje gibalno okrevanje po možganski kapi, zmanjšuje s starostjo povezano izgubo spomina ter preprečuje in zdravi seneni nahod. Dobro vpliva tudi na številne druge bolezni, kot so sladkorna bolezen, hipoglikemija, artritis, depresija, okvara jeter, črevesne razjede, hemoroidi, astma, zaprtje, krvavitev dlesni, okužbe, vnetje sklepov in tkiv, težave z očmi.

Uporaba:

Eno ali več čajnih žličk vmešajte v sokove, sadne smoothie-je, omake, solate, prelive, krekerje, čokolado, sladice.

Za smoothie potrebujete:

  • 1 banana
  • 2 pesti sveže ali zmrznjene špinače
  • kozarec ananasovega soka
  • žlico chia semen
  • žličko cvetnega prahu
  • led
Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Narava

Domača čistila za madeže

  • 23 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Osebna rast
  • Zdravje

Razstresovanje za zdrav duh in telo

  • 17 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Lokalne domače breskve iz Vipave
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Po tem intervjuju bomo še bolj cenili slastne domače breskve

  • Anja Horvat Jeromel
  • 28 julija, 2022
Čaj iz češnjevih pecljev_foto Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Hrana in recepti

Kako lahko uporabimo češnjeve peclje za zdravljenje?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 23 junija, 2022
Triki za zdrave sladice
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Triki za zdrave sladice

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 junija, 2022
Stabilna raven sladkorja v krvi
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega

Pomen stabilne ravni sladkorja v krvi

  • Anja Horvat Jeromel
  • 8 junija, 2022
Zdrava ali dolgočasna hrana
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Zdrava ali/in dolgočasna hrana?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 30 maja, 2022
Naravno zmanjševanje apetita
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Teh 16 zelišč in živil naravno zmanjšuje apetit in nam pomaga hujšati

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 aprila, 2022
Oskrbovalnica Posvojimo kmeta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Hrana in recepti

Oskrbovalnica lokalnih izdelkov, sadja in zelenjave na novem portalu Posvojimo kmeta

  • Ekologičen
  • 15 februarja, 2022
Recept tonik
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za pripravo domačega tonika

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 januarja, 2022

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Recept za izdelavo naravnega mila
    Recept za izdelavo naravnega mila iz sivke (+video)
  • Lokalne domače breskve iz Vipave
    Po tem intervjuju bomo še bolj cenili slastne domače breskve
  • ugrabljen fokus
    Rešila sem svoj ugrabljen fokus (+video)
  • Knjige za poletno branje Ekologična trgovina
    Izberi si knjige za poletno branje iz Ekologične trgovine
  • 7 kruto realnih nasvetov za uspeh
    7 krutih, a realnih, nasvetov za uspešno življenje (video)
  • Festival Sanje
    Začel se je Festival Sanje, ki vabi na Kras in v Brda
  • Čaj iz češnjevih pecljev_foto Anja Horvat Jeromel
    Kako lahko uporabimo češnjeve peclje za zdravljenje?
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT