Spirulina je alga, katere pozitivne lastnosti za naše zdravje jo uvrščajo med najbolj priljubljene vrste superhrane. Razstruplja, pomaga uravnavati črevesno floro, nahrani nas z nujno potrebnimi beljakovinami znižuje pa nam tudi holesterol.
Spirulina je izjemno bogata z beljakovinami (vsebuje jih več kot 60 odstotkov in 3x toliko kot meso), minerali, vitamini (B12), železom (več železa kot špinača), beta karotenom (več kot korenje), kalijem, kalcijem in številnimi drugimi.
Spirulina je modrozelena alga, ki predstavlja eno najstarejših oblik življenja na Zemlji. Zeleno barvo ji dajeta klorofil in fikocianin. Klorofil pomaga pri rasti in popravljanju tkiv, vsebuje antioksidante in številne vitamine in minerale, ki zagotavljajo optimalno absorpcijo. Odličen antioksidant pa je tudi fikocianin, ki pomaga pri izboljšanju krvi ter delovanju ledvic in jeter. Spirulina tako vsebuje eno najpopolnejših hranilnih sestav, zato so jo naši predniki uživali že stoletja. To je ugotovila in potrdila tudi sodobna znanost, japonska vlada pa spirulino uvršča kot kompleksno in pomembno živilo. Spirulina vam poleg širokega spektra hranilnih snovi ponuja tudi zaščito pred okužbami, pomaga nadzorovati vnetja in pomaga pri vzdrževanju zdravih struktur celice pri aktivnih ljudeh.
Glavna sestavina spiruline so beljakovine, ki običajno tvorijo okoli 60-70 odstotkov. Poleg tega gre za popolne, lahko prebavljive beljakovine, ki jih telo prebavi do petkrat lažje kot mesne ali sojine beljakovine. Vsebuje tudi vseh osem esencialnih aminokislin, ki naše telo ne more proizvajati, in je zato odličen vir beljakovin za vegetarijance.
Odlikuje pa jo tudi prisotnost pomembnih vitaminov in mineralov, kot so vitamini A, B-1, B-2 in B-6, C, D, E, železo (vsebuje več železa kot špinača), kalcij (več kot mleko), kalij, krom, baker, magnezij, mangan, fosfor, selen, natri, cink in antioksidanti, kot je beta karoten (vsebuje ga več kot korenje). Spirulina je prav tako bogata s številnimi drugimi fitonutrienti, encimi in elementi v sledeh. Fitonutrienti nas pomagajo varovati pred škodljivimi učinki UV žarkov, sevanja in drugimi škodljivimi vplivi iz okolja.
Spirulina nam lahko pomaga pri preprečevanju želodčno-črevesnih motenj, saj izboljšuje črevesno floro z nekaterimi probiotičnimi bakterijami. Zmanjšuje tveganje za okužbo kandide, zmanjšuje holesterol. Vsebuje antioksidante, pomagajo odstranjevati proste radikale, ki sodelujejo pri nastanku mnogih degenerativnih bolezni.
Spirulina zmanjšuje tudi možnost za kap in izboljšuje gibalno okrevanje po možganski kapi, zmanjšuje s starostjo povezano izgubo spomina ter preprečuje in zdravi seneni nahod. Dobro vpliva tudi na številne druge bolezni, kot so sladkorna bolezen, hipoglikemija, artritis, depresija, okvara jeter, črevesne razjede, hemoroidi, astma, zaprtje, krvavitev dlesni, okužbe, vnetje sklepov in tkiv, težave z očmi.
Uporaba:
Eno ali več čajnih žličk vmešajte v sokove, sadne smoothie-je, omake, solate, prelive, krekerje, čokolado, sladice.
Za smoothie potrebujete:
- 1 banana
- 2 pesti sveže ali zmrznjene špinače
- kozarec ananasovega soka
- žlico chia semen
- žličko cvetnega prahu
- led