Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti

Vegan za 30 dni? Morda preostanek življenja.

  • 26 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Po celem svetu se vedno več ozaveščenih ljudi zaveda, da bo potrebno nekaj spremeniti v našem načinu življenja, če hočemo obdržati ta prelepi planet. Bodisi je to z varovanjem okolja, delanjem na sebi ali pa s spremembo prehranjevalnih navad.

Glede na dejstvo, da intenzivna živinoreja po svetu predstavlja višji delež izpustov toplogrednih plinov kot transport, je ena izmed rešitev proti podnebnim spremembam tudi, da čim več ljudi zmanjša ali povsem preneha uživati meso.

Uživanje mesa se je z dvigom življenjskega standarda vedno bolj povečevala, saj je z razvojem tehnologije tudi vedno več proizvedenih dobrin in tako imajo nižje in dostopnejše cene. Vendar pa je globalno gledano cena za en goveji zrezek veliko višja kot si lahko zamislite.

Živali, ki jih goji mesna industrija živijo večinoma v nevzdržnih in higiensko izredno spornih okoljih. Mesna industrija je tudi delno kriva za ogromne površine golosekov v Južni Ameriki, kjer za to, da bi napolnili lačna usta Evropejcev gojijo številne črede goveda. Tudi na Kitajskem se je potrošnja mesa nekajkrat povečala, čeprav njihova tradicionalna prehrana ne vsebuje toliko mesa.

Veliko je argumentov, zakaj bi zmanjšali količino zaužitega mesa. Med njimi tudi zaradi sočutja do živali. Razlogi zakaj se nekdo odloči postati vegetarijanec ali vegan so različni. Nekateri to postanejo zaradi zdravja, nekateri zaradi okoljevarstva in nekateri, ker se jim živali enostavno smilijo in se jim uživanje mesa ne zdi naravno in prirojeno za človeka.

Kakršenkoli je že vzrok, mislim, da dejstva kot so ta da bi se emisije toplogrednih plinov zmanjšale za polovico, če ne več, če bi cela Anglija prenehala uživati meso in bi bil učinek enak kot če bi iz cest vzeli polovico njihovih vozil, govorijo brez dodatnih komentarjev.

Če vam je težko opustti meso iz kateregakoli vzroka je morda sedaj priložnost, da poizkusite enostaven izziv, katerega pobudnica je Avstralska organizacija za osvoboditev žiali iz Viktorije ((Animal Liberation Victoria).

Izziv se bo pričel 10. marca in bo trajal 30 dni, v katerih naj bi se prehranjevali izključno vegansko. V tem času bo vaše telo ugotovilo ali mu veganski način prehranjevanja odgovarja in morda se boste odločili nadaljevati, ko boste enkrat poizkusili in videli, da ni tako težko, kot si mnogi predstavljate.

Sprejetje veganskega izziva pomeni, da se boste prehranjevali samo z rastlinsko prehrano brez kakršnihkoli živalskih produktov, kot so meso, ribe, mleko in mlečni izdelki, jajca in med, ter brez ostalih sestavin živalskega izvora, npr. želatine. Priporočljivo pa je, da tudi na drugih področjih življenja začnete uporabljati izdelke, katerih pridobivanje ne povzroča trpljenja živalim (izdelki za osebno nego, kozmetični, modni in gospodinjski izdelki).

V Sloveniji sta pobudo prevzeli Veganska iniciativa ter Veganka, ki sta tudi podpornika ter sponzorja akcije. Več o 30-dnevnem izzivu si preberite na njihovih straneh. Vsak četrti dan pa boste, v kolikor se prijavite po elektronski pošti, prejeli tudi napotke s katerimi vam bodo pomagai premagati dileme ter vprašanja glede veganstva.

Enostaven veganski izziv – klikni sliko in se prijavi!

Če se še vedno ne morete odločiti za prvi korak k veganstvu vam predlagamo, da si prej ogledate dokumentarec z naslovom Meat the truth, kjer nizozemska fundacija Nicolaas G. Pierson predstavi znanstvena dejstva o tem kako je pridelano meso, ki ga uživamo vsak dan. In ne bodite zavedeni z mislijo, da se to pri nas v Sloveniji ne dogaja. Če nimate svoje krave, koze ali pujsa potem na vašem mestu ne bi bili tako prepričani, da vaše meso ne vsebuje nobenih aditivov ter antibiotikov.

Meat the truth – video

Meat the truth – spletna stran

Dober tek in na zdravje!

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Zdravje

Bi radi shujšali? Začnite žvečiti svojo hrano.

  • 31 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Splošno

Ali nas medgeneracijske razlike družijo ali razdvajajo

  • 17 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Naravno zmanjševanje apetita
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Teh 16 zelišč in živil naravno zmanjšuje apetit in nam pomaga hujšati

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 aprila, 2022
Oskrbovalnica Posvojimo kmeta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Hrana in recepti

Oskrbovalnica lokalnih izdelkov, sadja in zelenjave na novem portalu Posvojimo kmeta

  • Ekologičen
  • 15 februarja, 2022
Recept tonik
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za pripravo domačega tonika

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 januarja, 2022
Zdravi nadomestki za meso
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

8 preprostih in okusnih načinov za nadomeščanje mesa

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 februarja, 2021
Lunina voda uporaba
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dom in okolje
  • Hrana in recepti
  • Kozmetika
  • Osebna rast

13 možnosti za uporabo lunine vode

  • Anja Horvat Jeromel
  • 14 decembra, 2020
Lunina voda recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Kreativnost

Recept za pripravo lunine vode

  • Anja Horvat Jeromel
  • 14 decembra, 2020
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Triki za prihranek časa pri pripravi hrane

  • Anja Horvat Jeromel
  • 17 novembra, 2020
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Prehranski fanatizem ali intuitivno prehranjevanje

  • Anja Horvat Jeromel
  • 12 novembra, 2020

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Obvladajmo spremembe
    Spremembe – oh, ta nebodigatreba, ali juhuhu, končno nekaj novega
  • 8 ovir opustiti za premik naprej
    8 ovir, ki jih moramo opustiti, da bomo uresničili svoje cilje
  • Anja Horvat Jeromel, Kvantni kreator Noč knjige
    Kvantni kreator z Majo Martinuč na Noči knjige in Sejmu na zraku
  • Spoznate lahko mitološki pomen kristalov
  • Taja Vetrovec
    Taja Vetrovec: Ko si sproščen in v ravnotežju, takrat vse teče
  • ideje so kot celice zdrave ali rakaste
    Posamezne ideje so kot celice – zdrave ali rakaste
  • Nekaj divjega_tabor_Darja Vrana
    Tabor Preprosto divja izkušnja ali kako se vrniti domov
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT