Če se že vaše jutro začne v drugi prestavi in če nimate ali si ne vzamete časa za zajtrk, kako boste potem preživeli čez dan? Prehranjevanje se je prilagodilo našemu življenjskemu tempu, ki je vedno hitrejši. Posledica je uživanje hitre hrane, premalo časa za obrok in posledično več zaužite hrane.
Verjetno ste že slišali, da je za to, da telo prične presnavljati hrano in da dobi občutek sitosti potrebno nekaj več kot 5 minut. Kadar jemo, se v našem telesu pričnejo procesi, ki trajajo še dolgo po tem, ko nehamo jesti.
Če je naše prehranjevanje hitro in medtem že mislimo na stvari, ki jih moramo opraviti po obroku, si s tem vsekakor ne delamo usluge. Hrana je lahko še kako zdrava pa bo končni rezultat pridobivanje telesne teže. Vi pa se boste spraševali kako?
Naše prehranjevanje in prebava se pričneta v ustih, kjer se ob žvečenju sproščajo določene snovi, ki nam pomagajo pri presnovi hrane. S tem telo dobi informacijo, da smo vanj vnesli energijo. Telo nato odreagira in prične se zaporedje ostalih procesov, ki iz naše hrane izločijo vitamine, minerale, vlaknine in ostala hranila.
Si predstavljate, da bi lahko telo to opravilo v petih ali desetih minutah, ki jih dejansko posvetite svojemu obroku? No, tudi nam se to zdi malo pretirano. Žvečenje hrane zmanjša tudi željo po vmesnih prigrizkih.
Ugotovljeno je bilo, da imajo ljudje, ki posvetijo dalj časa svojemu obroku, tudi dalj časa občutek sitosti. Primerjali so skupino ljudi, ki so obrok zaužili v petih minutah in skupino, ki si je za obrok vzela pol ure. Tisti, ki so hitreje opravili s svojim prehranjevanjem so tudi hitreje ponovno občutili lakoto. Torej posledično pojedli več hrane.
Če ne drugega, porabimo za žvečenje tudi več kalorij, ki se torej kasneje ne nalagajo v našem telesu v neželjenih oblikah.
Za čimbolj zdravo prehranjevanje predlagamo:
1. Prežvečite svoj obrok čim večkrat. Pravijo, da naj bi vsak grižljaj prežvečili vsaj 30-krat.
2. Če vas popade lakota, raje spijte kozarec vode.
3. Pijte zeleni čaj.
4. Ne pijte po jedi, saj s tem razredčite sokove, ki jih telo izloči za hitrejšo prebavo.
5. Telovadite.
6. Uporaba začimb pomaga pri presnovi težje hrane, posebno pekoče začimbe.