Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Sadje in zelenjava po obranju z dihanjem razgrajujeta svoje hranilne snovi

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Sadje in zelenjava od trenutka, ko so nabrani, začnejo izgubljati hranljive snovi. Upadanje hranljivih snovi pa ni pri vseh vrstah sadja in zelenjave enako hitro. 

Na primer za jagode pravijo, da zdržijo največ dva dni od trenutka, ko so nabrane. Ko paradižnik odtrgamo, bi večina rekla, da ni več »živ«, vendar v resnici sadje in zelenjava ostajata »živa« tudi po obiranju ali pobiranju.



Veste zakaj sadje in zelenjava začneta izgubljati hranljive vrednosti, ko ju odtrgamo in naberemo?



DIHANJE

Po nabiranju sadje in zelenjava še naprej »dihata«. Ta proces, imenovan dihanje, razgrajuje shranjene organske snovi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe in vodi do izgube vrednosti hrane, okusa in hranilnih snovi. Zaradi t.i. dihanja pridelki izgubljajo toploto ter vlago, kar je eden izmed načinov izgube hranilih vrednosti. Topel in suh zrak pospešita ta proces, zato je koristno, da nabrane pridelke shranjujemo v hladnem in vlažnem okolju, da jim podaljšamo življenjsko dobo.
 
 
Beluši, brokoli, gobe, grah in koruza imajo zelo visoko stopnjo dihanja in zaradi tega hitreje izgubijo hranljive snovi in okus kot npr. jabolka, česen in čebula, ki imajo nizko stopnjo dihanja. Zato sadje in zelenjava, ki jo prevažamo na dolge razdalje ni tako hranljiva kot lokalno pridelana hrana.




ENCIMI

Encimi v rastlinah povzročijo spremembo njihove sestave, kar se kaže kot izguba hranilnih snovi, barve in sprememba okusa.
Če prerežemo jabolko na pol, hitro opazimo, da porjavi oziroma oksidira.
Ta sprememba barve je rezultat aktivnosti encimov in hkrati znak, da je začela hranilna vrednost upadati.
 
 



ZRELOST

Če pridelek poberemo preden dozori, ne doseže najvišje ravni hranilne vrednosti. Kot primer lahko vzamemo paradižnik, ki ga odtrgamo še zelenega, torej preden doseže polno zrelost.
V nekaj dneh bo sicer spremenil barvo, vendar ne bo vseboval takšne vrednosti vitamina C, kot bi ga imel, če bi ga odtrgali zrelega.


Se spomnite kdaj ste bili resnično zadovoljni z okusom sadja in zelenjave, ki je prepotovala tisoče kilometrov? Zagotovo ste že sami opazili, da imajo pridelki, ki jih kupujete od lokalnih pridelovalcev, v primerjavi z nakupom v supermarketu, dosti boljši in poln okus.


Zakaj je lokalna hrana res modra odločitev, pa si lahko preberete na tej povezavi.
 Spoznali boste, kako ima lahko tako neznatna sprememba v naših nakupovalnih navadah, tako velike pozitivne učinke.  



Več o prednostih lokalno pridelane hrane, pa si lahko preberete tudi v članku Zakaj izbrati lokalno hrano .



Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Narava

Izsledki raziskave: v besedah smo bolj okoljsko naravnani kot v dejanjih

  • 23 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Hrana in recepti

Začnite dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Naravno zmanjševanje apetita
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Teh 16 zelišč in živil naravno zmanjšuje apetit in nam pomaga hujšati

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 aprila, 2022
Oskrbovalnica Posvojimo kmeta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Hrana in recepti

Oskrbovalnica lokalnih izdelkov, sadja in zelenjave na novem portalu Posvojimo kmeta

  • Ekologičen
  • 15 februarja, 2022
Recept tonik
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za pripravo domačega tonika

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 januarja, 2022
Healthy living
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Zdravje

7 temeljev za prihajajoči čas

  • Maja Šantl
  • 29 septembra, 2021
Proizvesti takšne količine injekcij
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Intervjuji
  • Zdravje

Kako je bilo v manj kot letu dni mogoče proizvesti takšne količine injekcij, če je šlo za nekaj novega?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 23 septembra, 2021
So zagovorniki narave grožnja svetu
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Zdravje

So narava in njeni zagovorniki postali grožnja svetu ali je obratno?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 5 avgusta, 2021
Kaj pa če je imel Bechamp prav?
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Kolumna
  • Zdravje

Kaj pa če je imel Bechamp prav?

  • Luka Mancini
  • 23 marca, 2021
Zdravi nadomestki za meso
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

8 preprostih in okusnih načinov za nadomeščanje mesa

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 februarja, 2021

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Obvladajmo spremembe
    Spremembe – oh, ta nebodigatreba, ali juhuhu, končno nekaj novega
  • 8 ovir opustiti za premik naprej
    8 ovir, ki jih moramo opustiti, da bomo uresničili svoje cilje
  • Anja Horvat Jeromel, Kvantni kreator Noč knjige
    Kvantni kreator z Majo Martinuč na Noči knjige in Sejmu na zraku
  • Spoznate lahko mitološki pomen kristalov
  • Taja Vetrovec
    Taja Vetrovec: Ko si sproščen in v ravnotežju, takrat vse teče
  • ideje so kot celice zdrave ali rakaste
    Posamezne ideje so kot celice – zdrave ali rakaste
  • Nekaj divjega_tabor_Darja Vrana
    Tabor Preprosto divja izkušnja ali kako se vrniti domov
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT