Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Sadje in zelenjava po obranju z dihanjem razgrajujeta svoje hranilne snovi

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Sadje in zelenjava od trenutka, ko so nabrani, začnejo izgubljati hranljive snovi. Upadanje hranljivih snovi pa ni pri vseh vrstah sadja in zelenjave enako hitro. 

Na primer za jagode pravijo, da zdržijo največ dva dni od trenutka, ko so nabrane. Ko paradižnik odtrgamo, bi večina rekla, da ni več »živ«, vendar v resnici sadje in zelenjava ostajata »živa« tudi po obiranju ali pobiranju.



Veste zakaj sadje in zelenjava začneta izgubljati hranljive vrednosti, ko ju odtrgamo in naberemo?



DIHANJE

Po nabiranju sadje in zelenjava še naprej »dihata«. Ta proces, imenovan dihanje, razgrajuje shranjene organske snovi, kot so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe in vodi do izgube vrednosti hrane, okusa in hranilnih snovi. Zaradi t.i. dihanja pridelki izgubljajo toploto ter vlago, kar je eden izmed načinov izgube hranilih vrednosti. Topel in suh zrak pospešita ta proces, zato je koristno, da nabrane pridelke shranjujemo v hladnem in vlažnem okolju, da jim podaljšamo življenjsko dobo.
 
 
Beluši, brokoli, gobe, grah in koruza imajo zelo visoko stopnjo dihanja in zaradi tega hitreje izgubijo hranljive snovi in okus kot npr. jabolka, česen in čebula, ki imajo nizko stopnjo dihanja. Zato sadje in zelenjava, ki jo prevažamo na dolge razdalje ni tako hranljiva kot lokalno pridelana hrana.




ENCIMI

Encimi v rastlinah povzročijo spremembo njihove sestave, kar se kaže kot izguba hranilnih snovi, barve in sprememba okusa.
Če prerežemo jabolko na pol, hitro opazimo, da porjavi oziroma oksidira.
Ta sprememba barve je rezultat aktivnosti encimov in hkrati znak, da je začela hranilna vrednost upadati.
 
 



ZRELOST

Če pridelek poberemo preden dozori, ne doseže najvišje ravni hranilne vrednosti. Kot primer lahko vzamemo paradižnik, ki ga odtrgamo še zelenega, torej preden doseže polno zrelost.
V nekaj dneh bo sicer spremenil barvo, vendar ne bo vseboval takšne vrednosti vitamina C, kot bi ga imel, če bi ga odtrgali zrelega.


Se spomnite kdaj ste bili resnično zadovoljni z okusom sadja in zelenjave, ki je prepotovala tisoče kilometrov? Zagotovo ste že sami opazili, da imajo pridelki, ki jih kupujete od lokalnih pridelovalcev, v primerjavi z nakupom v supermarketu, dosti boljši in poln okus.


Zakaj je lokalna hrana res modra odločitev, pa si lahko preberete na tej povezavi.
 Spoznali boste, kako ima lahko tako neznatna sprememba v naših nakupovalnih navadah, tako velike pozitivne učinke.  



Več o prednostih lokalno pridelane hrane, pa si lahko preberete tudi v članku Zakaj izbrati lokalno hrano .



Obiščite tudi FB stran Lokalna kakovost, kjer vas informiramo in obveščamo o prednostih prehranjevanja z lokalno pridelano in predelano hrano. 

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Narava

Izsledki raziskave: v besedah smo bolj okoljsko naravnani kot v dejanjih

  • 23 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Hrana in recepti

Začnite dan s tradicionalnim slovenskim zajtrkom

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Hrana za duševno zdravje
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…

  • Anja Horvat Jeromel
  • 13 februarja, 2025
Lovorjevo olje recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Zelo preprost recept za lovorjevo olje

  • Anja Horvat Jeromel
  • 9 marca, 2023
Gratinirana buča špagetarica - recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za gratinirano bučo špagetarico z artičokami in pesinimi listi

  • Anja Horvat Jeromel
  • 12 januarja, 2023
Recept polnjene paprike
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za odlične polnjene paprike

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 decembra, 2022
Recept solata iz listnatega ohrovta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za solato iz listnatega ohrovta z jajčnim prelivom

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 decembra, 2022
Jabolčna čežana za ozimnico
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za zdravo jabolčno čežano za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 novembra, 2022
Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu

  • Anja Horvat Jeromel
  • 29 novembra, 2022
Sušenje sadja in zelenjave
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Sušenje vinogradniških breskev in paradižnika za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 16 novembra, 2022

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Pametna ura in zdravje
    Lahko zaupamo svoje zdravje pametni uri?
  • Peticija_Odklop od zaslonov
    Peticija za zakonsko omejitev uporabe mobilnikov in digitalnih naprav v šolah
  • Hrana za duševno zdravje
    Hrana, ki preprečuje stres, anksioznost, depresijo…
  • Seminar o Prepričevanju, Anja Horvat Jeromel
    Uspeh s spretnostjo prepričevanja: brezplačni webinar Prepričaj kogarkoli – zvito, ne na silo!
  • Zaplana trail_KinMet
    Drugi Velikonočni Zaplana trail in bike 2024
  • Konferenca Preobrazba Zemlje in človeka
    Solsticijska konferenca Preobrazba zemlje in človeka 2023
  • Čutim negativna čustva
    Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT