Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti

Veganski recept: Kokosovo-čokoladni pralineji s hrustljavo grawnolo

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Skoraj presna sladica, ki s svojo kompleksnostjo navduši tako sladkosnede kot nesladkosnede, presnojedce, vegane, mesojedce ali vsejedce.

Sladica, ki je nastala zgolj po naključju, za katerega človeku ni niti najmanj žal, temveč si jih zaželiš, da bi jih bilo še veliko.

Namreč nekega dne smo imeli doma polno posodo grawnole, ki smo se jo že nekoliko naveličali v klasični kombinaciji z mlekom ali jogurtom. Pa mi je padla na pamet ideja, da bi mogoče prav super izpadlo, če bi jo zmešala s čokolado, da bi dobila tako obogateno, hrustljavo, zdravo čokolado. 

In res je izpadlo okusno, le moji domači niso taki fanatični čokoholiki kot jaz, pa so mi namignili, da jim je morda nekoliko premočna. Pa sem se domislila še enega eksperimenta in jo nekoliko razredčila s kokosovo maso.

Bingo! Nastala je ena mojih najboljših sladic.

Res je bila pot do nje malo ovinkasta, a je končni učinek toliko bolj razvajajoč.

Ko sem recept zapisovala in pošiljala naokoli vsem znancem, ki so sladico preizkusili in se vanjo zaljubili, sem si rekla, da mi bo dosti lažje, če ga kar objavim.


Recept kokosovo-čokoladnih pralinejev s hrustljavo grawnolo:

1. Priprava grawnole:

3 skodelice ovsenih kosmičev

1 skodelica kaljene ajde (kupljena ali doma narejena: namočena 1 noč, nato odcejena in 1-2 dni kaljena. Med kaljenjem vsako jutro in zvečer dobro speremo.)

1,5 skodelice kokosa

1 skodelica lešnikov

¼ skodelice chia ali lanenih semen

½ čž soli

1 JŽ vanilije v prahu

½ skodelice kakava v prahu (grenkega)

¼ skodelice kokosovega ali muscovado/mascavo (rjavi) sladkorja

1/3 skodelice medu

1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega

Najprej v veliki posodi zmešamo vse suhe sestavine. Na koncu dodamo še mokre in vse zmešamo. Mešanico pretresemo na nekoliko višji protvanj s peki papirjem. In pečemo na 160 stopinj v pečici 15-20 minut. Vmes na vsake 4 minute malo premešamo in malo razlomimo, nato še za 10 minut v pečico. Pustimo, da se ohladi. Tako dobljene kosmiče oz. grawnolo lahko uporabimo kot dodatek jogurtom ali kot sport mueslli z mlekom.

Lahko pa jih uporabimo tudi za kokosovo-čokoladne pralince, ki sledijo v nadaljevanju recepta.

2. Priprava temne čokolade:

1 dcl kokosovega deviškega masla, stopljenega

3 JŽ medu ali drugega tekočega sladila

4 JŽ kakava v prahu (grenek, surov)

ščep himalajske soli

V vročo vodo položimo steklen kozarec kokosovega masla in pustimo, da se utekočini. Nato dodamo tekoče sladilo in kakav ter ščep soli. Vse skupaj zmešamo – lahko ročno z metlico za stepanje ali v blenderju (mixerju).

Prelijemo v protvanj ali na velik krožnik oz. pladenj. V tekočo čokolado natresemo prej narejeno grawnolo (količino dodamo po občutku in okusu).

Vstavimo v hladilnik ali zamrzovalnik (če smo nekoliko nevčakani) in pustimo, da se strdi.

3. Priprava kokosove mase:

1 skodelica kokosa

3 JŽ med

3 JŽ mandljevo maslo

pomarančna lupinica ali aroma

ščep soli

½ čž vanilije v prahu

1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega

Vse sestavine vstavimo v multipraktik in premešamo, da dobimo gosto maso.

Iz hladilnika vzamemo čokolado z grawnolo in jo nalomimo oziroma narežemo na manjše koščke, ki jih vmešamo ročno v kokosovo maso.

Vse skupaj poravnamo v protvanj, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Protvanj nato postavimo nazaj v hladilnik in pustimo, da se strdi. Ko je masa strjena jo vzamemo ven skupaj s peki papirjem in narežemo na poljubno velike kvadratke oz. pravokotnike.

Dober tek.

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Hrana in recepti

Kuhna pa to – osnovnošolci ustvarjali tradicionalne dobrote iz lokalne hrane

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Namesto okrasnega drevesa zasadimo raje svojo jablano

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Lokalne domače breskve iz Vipave
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Po tem intervjuju bomo še bolj cenili slastne domače breskve

  • Anja Horvat Jeromel
  • 28 julija, 2022
Čaj iz češnjevih pecljev_foto Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Hrana in recepti

Kako lahko uporabimo češnjeve peclje za zdravljenje?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 23 junija, 2022
Triki za zdrave sladice
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Triki za zdrave sladice

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 junija, 2022
Stabilna raven sladkorja v krvi
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega

Pomen stabilne ravni sladkorja v krvi

  • Anja Horvat Jeromel
  • 8 junija, 2022
Zdrava ali dolgočasna hrana
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Zdrava ali/in dolgočasna hrana?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 30 maja, 2022
Naravno zmanjševanje apetita
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Teh 16 zelišč in živil naravno zmanjšuje apetit in nam pomaga hujšati

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 aprila, 2022
Oskrbovalnica Posvojimo kmeta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Hrana in recepti

Oskrbovalnica lokalnih izdelkov, sadja in zelenjave na novem portalu Posvojimo kmeta

  • Ekologičen
  • 15 februarja, 2022
Recept tonik
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za pripravo domačega tonika

  • Anja Horvat Jeromel
  • 25 januarja, 2022

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Recept za izdelavo naravnega mila
    Recept za izdelavo naravnega mila iz sivke (+video)
  • Lokalne domače breskve iz Vipave
    Po tem intervjuju bomo še bolj cenili slastne domače breskve
  • ugrabljen fokus
    Rešila sem svoj ugrabljen fokus (+video)
  • Knjige za poletno branje Ekologična trgovina
    Izberi si knjige za poletno branje iz Ekologične trgovine
  • 7 kruto realnih nasvetov za uspeh
    7 krutih, a realnih, nasvetov za uspešno življenje (video)
  • Festival Sanje
    Začel se je Festival Sanje, ki vabi na Kras in v Brda
  • Čaj iz češnjevih pecljev_foto Anja Horvat Jeromel
    Kako lahko uporabimo češnjeve peclje za zdravljenje?
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT