Skoraj presna sladica, ki s svojo kompleksnostjo navduši tako sladkosnede kot nesladkosnede, presnojedce, vegane, mesojedce ali vsejedce.
Sladica, ki je nastala zgolj po naključju, za katerega človeku ni niti najmanj žal, temveč si jih zaželiš, da bi jih bilo še veliko.
Namreč nekega dne smo imeli doma polno posodo grawnole, ki smo se jo že nekoliko naveličali v klasični kombinaciji z mlekom ali jogurtom. Pa mi je padla na pamet ideja, da bi mogoče prav super izpadlo, če bi jo zmešala s čokolado, da bi dobila tako obogateno, hrustljavo, zdravo čokolado.
In res je izpadlo okusno, le moji domači niso taki fanatični čokoholiki kot jaz, pa so mi namignili, da jim je morda nekoliko premočna. Pa sem se domislila še enega eksperimenta in jo nekoliko razredčila s kokosovo maso.
Bingo! Nastala je ena mojih najboljših sladic.
Res je bila pot do nje malo ovinkasta, a je končni učinek toliko bolj razvajajoč.
Ko sem recept zapisovala in pošiljala naokoli vsem znancem, ki so sladico preizkusili in se vanjo zaljubili, sem si rekla, da mi bo dosti lažje, če ga kar objavim.
Recept kokosovo-čokoladnih pralinejev s hrustljavo grawnolo:
1. Priprava grawnole:
3 skodelice ovsenih kosmičev
1 skodelica kaljene ajde (kupljena ali doma narejena: namočena 1 noč, nato odcejena in 1-2 dni kaljena. Med kaljenjem vsako jutro in zvečer dobro speremo.)
1,5 skodelice kokosa
1 skodelica lešnikov
¼ skodelice chia ali lanenih semen
½ čž soli
1 JŽ vanilije v prahu
½ skodelice kakava v prahu (grenkega)
¼ skodelice kokosovega ali muscovado/mascavo (rjavi) sladkorja
1/3 skodelice medu
1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega
Najprej v veliki posodi zmešamo vse suhe sestavine. Na koncu dodamo še mokre in vse zmešamo. Mešanico pretresemo na nekoliko višji protvanj s peki papirjem. In pečemo na 160 stopinj v pečici 15-20 minut. Vmes na vsake 4 minute malo premešamo in malo razlomimo, nato še za 10 minut v pečico. Pustimo, da se ohladi. Tako dobljene kosmiče oz. grawnolo lahko uporabimo kot dodatek jogurtom ali kot sport mueslli z mlekom.
Lahko pa jih uporabimo tudi za kokosovo-čokoladne pralince, ki sledijo v nadaljevanju recepta.
2. Priprava temne čokolade:
1 dcl kokosovega deviškega masla, stopljenega
3 JŽ medu ali drugega tekočega sladila
4 JŽ kakava v prahu (grenek, surov)
ščep himalajske soli
V vročo vodo položimo steklen kozarec kokosovega masla in pustimo, da se utekočini. Nato dodamo tekoče sladilo in kakav ter ščep soli. Vse skupaj zmešamo – lahko ročno z metlico za stepanje ali v blenderju (mixerju).
Prelijemo v protvanj ali na velik krožnik oz. pladenj. V tekočo čokolado natresemo prej narejeno grawnolo (količino dodamo po občutku in okusu).
Vstavimo v hladilnik ali zamrzovalnik (če smo nekoliko nevčakani) in pustimo, da se strdi.
3. Priprava kokosove mase:
1 skodelica kokosa
3 JŽ med
3 JŽ mandljevo maslo
pomarančna lupinica ali aroma
ščep soli
½ čž vanilije v prahu
1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega
Vse sestavine vstavimo v multipraktik in premešamo, da dobimo gosto maso.
Iz hladilnika vzamemo čokolado z grawnolo in jo nalomimo oziroma narežemo na manjše koščke, ki jih vmešamo ročno v kokosovo maso.
Vse skupaj poravnamo v protvanj, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Protvanj nato postavimo nazaj v hladilnik in pustimo, da se strdi. Ko je masa strjena jo vzamemo ven skupaj s peki papirjem in narežemo na poljubno velike kvadratke oz. pravokotnike.
Dober tek.