Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Hrana in recepti

Veganski recept: Kokosovo-čokoladni pralineji s hrustljavo grawnolo

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Skoraj presna sladica, ki s svojo kompleksnostjo navduši tako sladkosnede kot nesladkosnede, presnojedce, vegane, mesojedce ali vsejedce.

Sladica, ki je nastala zgolj po naključju, za katerega človeku ni niti najmanj žal, temveč si jih zaželiš, da bi jih bilo še veliko.

Namreč nekega dne smo imeli doma polno posodo grawnole, ki smo se jo že nekoliko naveličali v klasični kombinaciji z mlekom ali jogurtom. Pa mi je padla na pamet ideja, da bi mogoče prav super izpadlo, če bi jo zmešala s čokolado, da bi dobila tako obogateno, hrustljavo, zdravo čokolado. 

In res je izpadlo okusno, le moji domači niso taki fanatični čokoholiki kot jaz, pa so mi namignili, da jim je morda nekoliko premočna. Pa sem se domislila še enega eksperimenta in jo nekoliko razredčila s kokosovo maso.

Bingo! Nastala je ena mojih najboljših sladic.

Res je bila pot do nje malo ovinkasta, a je končni učinek toliko bolj razvajajoč.

Ko sem recept zapisovala in pošiljala naokoli vsem znancem, ki so sladico preizkusili in se vanjo zaljubili, sem si rekla, da mi bo dosti lažje, če ga kar objavim.


Recept kokosovo-čokoladnih pralinejev s hrustljavo grawnolo:

1. Priprava grawnole:

3 skodelice ovsenih kosmičev

1 skodelica kaljene ajde (kupljena ali doma narejena: namočena 1 noč, nato odcejena in 1-2 dni kaljena. Med kaljenjem vsako jutro in zvečer dobro speremo.)

1,5 skodelice kokosa

1 skodelica lešnikov

¼ skodelice chia ali lanenih semen

½ čž soli

1 JŽ vanilije v prahu

½ skodelice kakava v prahu (grenkega)

¼ skodelice kokosovega ali muscovado/mascavo (rjavi) sladkorja

1/3 skodelice medu

1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega

Najprej v veliki posodi zmešamo vse suhe sestavine. Na koncu dodamo še mokre in vse zmešamo. Mešanico pretresemo na nekoliko višji protvanj s peki papirjem. In pečemo na 160 stopinj v pečici 15-20 minut. Vmes na vsake 4 minute malo premešamo in malo razlomimo, nato še za 10 minut v pečico. Pustimo, da se ohladi. Tako dobljene kosmiče oz. grawnolo lahko uporabimo kot dodatek jogurtom ali kot sport mueslli z mlekom.

Lahko pa jih uporabimo tudi za kokosovo-čokoladne pralince, ki sledijo v nadaljevanju recepta.

2. Priprava temne čokolade:

1 dcl kokosovega deviškega masla, stopljenega

3 JŽ medu ali drugega tekočega sladila

4 JŽ kakava v prahu (grenek, surov)

ščep himalajske soli

V vročo vodo položimo steklen kozarec kokosovega masla in pustimo, da se utekočini. Nato dodamo tekoče sladilo in kakav ter ščep soli. Vse skupaj zmešamo – lahko ročno z metlico za stepanje ali v blenderju (mixerju).

Prelijemo v protvanj ali na velik krožnik oz. pladenj. V tekočo čokolado natresemo prej narejeno grawnolo (količino dodamo po občutku in okusu).

Vstavimo v hladilnik ali zamrzovalnik (če smo nekoliko nevčakani) in pustimo, da se strdi.

3. Priprava kokosove mase:

1 skodelica kokosa

3 JŽ med

3 JŽ mandljevo maslo

pomarančna lupinica ali aroma

ščep soli

½ čž vanilije v prahu

1/3 skodelice kokosovega deviškega masla, stopljenega

Vse sestavine vstavimo v multipraktik in premešamo, da dobimo gosto maso.

Iz hladilnika vzamemo čokolado z grawnolo in jo nalomimo oziroma narežemo na manjše koščke, ki jih vmešamo ročno v kokosovo maso.

Vse skupaj poravnamo v protvanj, ki smo ga prej obložili s peki papirjem. Protvanj nato postavimo nazaj v hladilnik in pustimo, da se strdi. Ko je masa strjena jo vzamemo ven skupaj s peki papirjem in narežemo na poljubno velike kvadratke oz. pravokotnike.

Dober tek.

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Hrana in recepti

Kuhna pa to – osnovnošolci ustvarjali tradicionalne dobrote iz lokalne hrane

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Hrana in recepti
  • Zdravje

Namesto okrasnega drevesa zasadimo raje svojo jablano

  • 27 avgusta, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Lovorjevo olje recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Zelo preprost recept za lovorjevo olje

  • Anja Horvat Jeromel
  • 9 marca, 2023
Gratinirana buča špagetarica - recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za gratinirano bučo špagetarico z artičokami in pesinimi listi

  • Anja Horvat Jeromel
  • 12 januarja, 2023
Recept polnjene paprike
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za odlične polnjene paprike

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 decembra, 2022
Recept solata iz listnatega ohrovta
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Video

Recept za solato iz listnatega ohrovta z jajčnim prelivom

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 decembra, 2022
Jabolčna čežana za ozimnico
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za zdravo jabolčno čežano za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 novembra, 2022
Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Recept za zimski zvarek za odpornost proti prehladu

  • Anja Horvat Jeromel
  • 29 novembra, 2022
Sušenje sadja in zelenjave
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Sušenje vinogradniških breskev in paradižnika za ozimnico

  • Anja Horvat Jeromel
  • 16 novembra, 2022
Šipkov sirup recept
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti

Recept za šipkov sirup brez sladkorja

  • Anja Horvat Jeromel
  • 10 novembra, 2022

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Čutim negativna čustva
    Ker čutim neprijetna čustva, vsaj vem, da sem živ/a???!!!
  • Duhovnost in sprememba življenja
    Če smo izobraženi o duhovnosti, še ni dovolj za spremembo življenja
  • ekoloska-moda-kako-kupovati-modne-kose-in-obenem-poskrbeti-se-za-okolje
    Ekološka moda – kako kupovati modne kose in obenem poskrbeti še za okolje
  • Ko zaškriplje na nekem področju
    Ko ti zaškriplje na nekem pomembnem življenjskem področju
  • Poletni tabor za otroke
    Poletni tabor za otroke poln športnih aktivnosti
  • Egoist in altruist
    Kdo je bolj egoističen – egoist ali altruist?
  • V življenju ni pametno biti odprta knjiga
    V življenju ni pametno vsega povedati in biti kot odprta knjiga
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT