Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Kolumne
  • Dogodki
TRGOVINA
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
Obišči našo Ekologično trgovino!
Ekologičen
Ekologična trgovina
Ekologičen
  • Hrana & recepti
  • Zdravje & nega
  • Osebna rast
  • Dom & okolje
  • Rekreacija & oddih
  • Kreativnost
0
  • Splošno

Zakaj bi morala biti na jedilniku pretežno sezonska lokalna hrana

  • 3 avgusta, 2020
  • Ekologičen

Danes je, zahvaljujoč tehnikam predelave in hranjena živil, skozi celotno leto na voljo skoraj vsa hrana, ne glede na letni čas. Čeprav vemo, da sta sezonska hrana in uravnotežen jedilnik bolj zdrava, na to pogosto pozabimo, ko hitimo z nakupovanjem vsega potrebnega za v lonec.

Včasih so lokalne tržnice ponujale le sadje in zelenjavo, ki je rastla v tistem času. Ljudje so v času, ko hrane niso mogli shraniti v hladilnike in zamrzovalnike, jedli le hrano, ki je bila sezonsko na voljo. Naše babice in dedki se o tem, kaj je zdrava hrana niso obremenjevali, kot se ljudje danes. Niso razmišljali kaj bi pojedli in česa ne, saj so bili velikokrat veseli, če so sploh dobili topel obrok.

Živeli so povezani z naravo in njenimi cikli, ki nam vsako sezono prinaša obilje vseh potrebnih hranil, ki jih naše telo potrebuje.

Če bi se zavedali kako pomembno in zdravo je kupovati lokalno pridelano sezonsko hrano, bi nas bolj zanimala izvor, poreklo in kakovost izdelka namesto cene. Uživanje sezonske hrane je pomemben dejavnik, saj prinaša korist za naše zdravje, planet in navsezadnje za našo denarnico.

Mene je 5 razlogov prepričalo, da je uživanje sezonske hrane postalo moje življenjsko vodilo:

BOLJŠA OKUS IN SVEŽINA

Zame je okus hrane, ki jo kupim, prav tako pomemben kot njena cena, če ne še bolj. Če pridelki ne zrastejo v naravnem okolju, pod naravnimi pogoji, brez umetne osvetlitve, temperatur in kemikalij, so vzgojeni v rastlinjaku ali pa so potrgani preden so zreli in kasneje umetno dozorijo med prevozom in skladiščenjem. To vpliva na okus, kajti če sadje in zelenjava ne dozorijo v naravnem okolju, ne morejo tako učinkovito razviti svojega polnega pristnega okusa. Prav tako kot okus, živila pri transportu izgubijo vlago, ki daje svežino.

Primerjajte temno rdeč, sočen paradižnik, še topel od poletnega sonca, s paradižnikom iz zimskega rastlinjaka, ki je komaj rdeč in vodenega okusa.

VIŠJA BIOLOŠKA IN HRANILNA VREDNOST

Sveže sadje in zelenjava sta bolj dozorela, bogata z antioksidanti in imata več vitaminov in drugih hranilnih snovi, ki jih telo potrebuje. Hrana lokalnega izvora ima zaradi primerne dozorelosti višjo biološko vrednost, zaradi krajše poti od pridelovalca do potrošnika pa imajo taka živila tudi višjo hranilno vrednost in vsebujejo manj pesticidov in aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd. Pri daljši verigi in dolgi transportni poti v sadju in zelenjavi močno pade vsebnost vitamina C, prav tako se zmanjšajo vrednosti vitaminov A, B in E.

BOLJ PESTRA IN RAZNOLIKA PREHRANA

Prijeten stranski učinek sezonskega prehranjevanja je širša paleta živil v naši prehrani.
Jesti sezonsko pomeni, da vsak mesec ali dva poskušamo nekaj novega. Kar je dobra stvar za naše brbončice in zdravje, saj različna zelenjava in sadje vsebujejo široko paleto vitaminov, mineralov in fitokemikalije, ki nam pomaga, da jemo uravnotežene obroke.
Če jemo zgolj papriko, čebulo in jabolka, ne moremo dobiti hranljivih snovi, ki jih vsebujejo šparglji in nektarine.

Poleg tega pa sezonska hrana povečuje možnosti, da bomo poskusili nekaj nove zelenjave ali sadja, za katere morda sploh ne vemo, da so nam všeč.

PODPORA LOKALNIM PRIDELOVALCEM IN IZBOLJŠANJE LOKALNE SAMOOSKRBE

Z nakupovanjem lokalnih pridelkov in podpiranjem lokalnih kmetovalcev pravzaprav podpiramo lokalno kmetijstvo, samooskrbo in okolje.

S tem utrjujemo domačo proizvodnjo, ohranjamo domača delovna mesta in poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.

PRISPEVEK K ČISTEJŠEMU OKOLJU

Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje. Prevoz hrane namreč pomembno vpliva na povečanje ogljičnega odtisa v ozračju, povečani porabi fosilnih goriv in večji izpust toplogrednih plinov ter rabi pesticidov in gnojil, ki so nujni v masovni proizvodnji.

Vse našteto pa ne velja zgolj za sadje in zelenjavo. Na polici prodajalne sem zadnjič poleg slovenskega medu opazila tudi med vprašljivega izvora. Uživanje svežega medu, lokalnega izvora, je pomembno, saj med iz okolja, v katerem živimo, vsebuje cvetni prah rastlin iz domačega okolja. Če vnašamo v telo snovi iz tujega okolja, je veliko več možnosti, da se pojavi alergija. Poleg tega pri medu, ki je prepotoval dolge razdalje, bil skladiščen v raznih skladiščih in so ga morda celo mešali iz različnih delov sveta, obstaja nevarnost, da se mu zmanjša kakovost.

Tudi z nakupom mesa, mleka in mlečnih izdelkov živali, ki so bile rejene v Sloveniji, pripomoremo k varovanju okolja, saj zaradi kratkih transportnih poti zmanjšamo negativne okoljske vplive. Ne smemo pozabiti, da tako podpremo lokalne kmete in predelovalce, saj proizvodnja in poraba domače hrane spodbuja domače gospodarstvo in ohranja delovna mesta na podeželju in v živilsko predelovalni industriji. Najbolj pomembno pa je dejstvo, da je slovensko meso bolj kakovostno, saj je zaradi kratkega transporta bolj sveže, praviloma bolj obstojno in zaradi tega bolj kakovostno.

Deli na Facebooku
Deli na Twitterju
Deli na Pinterestu
Ekologičen

Starejši Članek
  • Narava

Aprila se na vrtu že začnejo zabavna opravila

  • 5 novembra, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Novejši Članek
  • Video

Urša Rupnik, plesalka: S samodisciplino in profesionalnostjo do svojih san

  • 26 oktobra, 2020
  • Ekologičen
Poglej prispevek
Prijava na e-novice
Sorodne vsebine
Naravno zmanjševanje apetita
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Hrana in recepti
  • Splošno

Teh 16 zelišč in živil naravno zmanjšuje apetit in nam pomaga hujšati

  • Anja Horvat Jeromel
  • 6 aprila, 2022
Obvladovanje sebe in okoliščin
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Splošno

Dogodek v živo: Trening za obvladovanje sebe in okoliščin

  • Anja Horvat Jeromel
  • 7 aprila, 2022
Tjaši Artnik Knibbe in Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Splošno
  • Video

Tjaši Artnik Knibbe o tem Zakaj je dobro, da si upamo biti ranljivi?

  • Anja Horvat Jeromel
  • 1 aprila, 2022
Nejc Volarič in Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Splošno
  • Video

Če se pretirano boriš za rešitev sveta, se lahko ujameš v past

  • Anja Horvat Jeromel
  • 24 marca, 2022
Svetloba
Poglej prispevek
  • Splošno
  • Zdravje in nega

Koristi svetlobe in ultravijoličnih žarkov

  • Taja Vetrovec
  • 16 marca, 2022
Simpozij geomantija
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Dogodki
  • Splošno

Vabljeni na spletni simpozij Geomantija in meditacijo za mir

  • Anja Horvat Jeromel
  • 28 februarja, 2022
Karel Grzan Intervju Ekologičen
Poglej prispevek
  • Aktualno
  • Splošno
  • Video

Pater Karel Gržan: Ja, še kako bo to stoletje zardevalo!

  • Anja Horvat Jeromel
  • 11 marca, 2022
Knjiga Kvantni kreator Anja Horvat Jeromel
Poglej prispevek
  • Oglasno sporočilo
  • Osebna rast
  • Splošno

Prestopil si moje meje…

  • Anja Horvat Jeromel
  • 20 decembra, 2021

Dodaj odgovor Prekliči odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

  • Obvladajmo spremembe
    Spremembe – oh, ta nebodigatreba, ali juhuhu, končno nekaj novega
  • 8 ovir opustiti za premik naprej
    8 ovir, ki jih moramo opustiti, da bomo uresničili svoje cilje
  • Anja Horvat Jeromel, Kvantni kreator Noč knjige
    Kvantni kreator z Majo Martinuč na Noči knjige in Sejmu na zraku
  • Spoznate lahko mitološki pomen kristalov
  • Taja Vetrovec
    Taja Vetrovec: Ko si sproščen in v ravnotežju, takrat vse teče
  • ideje so kot celice zdrave ali rakaste
    Posamezne ideje so kot celice – zdrave ali rakaste
  • Nekaj divjega_tabor_Darja Vrana
    Tabor Preprosto divja izkušnja ali kako se vrniti domov
Kategorije
E-novice

Prijava na e-novičke

  • Hrana in recepti
  • Zdravje in nega
  • Osebna rast
  • Dom in okolje
  • Rekreacija in oddih
  • Kreativnost
  • Domov
  • O nas
  • Kontakt
  • Projekti
  • Donacije
  • Uredniška politika
  • Oglaševanje
  • Donacije
  • Splošni pogoji poslovanja
  • Politika zasebnosti

Vnesi iskalne besede in pritisni tipko Enter.

Na spletni strani ekologicen.si uporabljamo piškote, ki zagotavljajo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejši pregled vsebin in analizo uporabe. S klikom na gumb "Strinjam se" dovoljuješ piškotke za vse namene obdelave.
NastavitveStrinjam se
Politika zasebnosti & piškoti

Politika zasebnosti

Za zagotavljanje najboljše uporabniške izkušnje, spletna stran ekologicen.si uporablja piškote. Nekateri izmed piškotov so nujno potrebni za osnovne funkcionalnosti in varnost spletne strani. Uporabljamo pa tudi piškote drugih platform, ki nam pomagajo analizirati in razumeti vašo uporabo spletne strani. Ti piškoti so shranjeni v vašemu spletnemu brskalniku, shranijo pa se samo po vaši privolitvi. Vedno pa je omogočeno, da se od prejema teh piškotov odjavite.
Nujni piškotki
Vedno omogočeno
Nujni piškoti so potrebni za delovanje spletne strani. Ti piškoti med drugim skrbijo za varnost in funkcionalnost. Noben izmed teh piškotov pa ne shranjuje nikakršnih osebnih informacij.
Nenujni
Vsi piškoti, ki niso nujno potrebni za delovanje in funkcionalnost spletne strani. Služijo pa analitiki preko katere lahko preko raziskave optimiziramo naše vsebine in postajamo boljši.
SAVE & ACCEPT